Nesze neked, kamatcsökkenés: négy hónapja nem voltak ilyen drága a lakáshitel Amerikában

Az Egyesült Államokban a 30 éves jelzáloghitelek kamata az április 12-én záródott héten érte el a december eleje óta legmagasabb szintet, amint azt az amerikai jelzáloghitelező bankok szövetsége, az MBA számolt be.

Az MBA adatai szerint a 30 éves lejáratú, fix kamatozású jelzáloghitelek átlagos kamata a múlt héten 7,13 százalékra nőtt, ami négyhavi csúcsot jelent az előző heti 7,01 százalékról. Tavaly október végén ez a kamatláb még 7,90 százalékon állt, ami több mint 23 éve a legmagasabb érték volt.

A jelzáloghitel-igénylések számának növekedése azonban nem állt meg, hiszen a múlt héten 3,3 százalékkal bővültek az előző heti 0,1 százalékos emelkedés után. A lakáshitel-refinanszírozási kérelmek száma is 0,5 százalékkal nőtt az előző héthez képest, ami az egy héttel korábbi 10 százalékos emelkedés után mérséklődést jelent, de még mindig 4,0 százalékkal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.

Joel Kan, az MBA vezető közgazdásza szerint a kamatemelkedés ellenére a jelzáloghitel-igénylések számának növekedése arra utalhat, hogy a hitelfelvevők igyekeznek még a további kamatemelkedések előtt lépéseket tenni.