Egyre gigantikusabbra hízik a paksi atomerőművet építtető cég

A nyugati szankciók ellenére a Roszatom orosz állami nukleáris vállalat tovább bővíti hatókörét, és már az orosz hadiiparból is kiharaptak egy falatot.

A Roszatom, amelyet eddig nem érintettek a szankciók, évente mintegy egymilliárd dollár értékben szállít nukleáris fűtőanyagot az amerikai atomerőműveknek, ami az amerikai kereslet mintegy 20 százalékát teszi ki. A vállalat katonai megrendelései jelentősen megnőttek, és részt vesz a hadiipar alkatrészeinek, berendezéseinek és nyersanyagoknak a szállításában.

A Roszatom nemrégiben felvásárolta a Fesco-t, Oroszország egyik legnagyobb hajózási vállalatát, amely kínai jüanban fogad el kifizetéseket, hogy elkerülje a dollár- és euró-tranzakciókat érintő szankciókat. Putyin elnök rendelete értelmében a Fesco állami tulajdonú részvényeit a Roszatomra ruházták át.

A Roszatom energiatároló leányvállalata, a Renera, dél-koreai cellákat és modulokat használ lítium-ion akkumulátorok összeszereléséhez, annak ellenére, hogy a modulok dél-koreai exportjára tilalom van. A Roszatom új eszközei között szerepel a Security Code, a Tomszk MPE Ilmenite és a Kirov-Energomash is.

A Roszatom alaptevékenysége is bővül, 2023-ban közel 20 új megállapodást írtak alá, elsősorban az ázsiai és afrikai országokkal. A törökországi Akkuyu erőmű, a magyarországi paksi erőmű bővítése, az indiai Kudalkulam erőmű és egy egyiptomi kutatóintézet számára történő nukleáris üzemanyag-összetevők szállítása mind a Roszatom projektek közé tartozik.

A Roszatom tevékenységei az orosz stratégiai érdekeket szolgálják, és növelik Oroszország nemzetközi támogatottságát. A vállalat együttműködik Franciaországban és Németországban is, és a francia Framatome Advanced Nuclear Fuels vállalat a Roszatom egyik leányvállalatának engedélyével gyárt nukleáris fűtőelemeket.

Az Egyesült Államokban a kongresszus támogatja az orosz uránimport betiltását, és a Biden-kormányzat szankciókat vezetett be az orosz nukleáris iparral szemben, de a Roszatom közel 460 vállalatából csak mintegy húsz szerepel a szankcionált szervezetek listáján. Az Egyesült Államokban az Energiaügyi Minisztérium számára előirányzott 500 millió dollár, valamint a további 2,7 milliárd dollár az amerikai uránfeldolgozás és dúsítás finanszírozására szolgál.

A magyar kormány többször is jelezte, hogy nem támogatnak semmilyen szankciót, amely az orosz atomenergiát érinti.