Hamarosan megindulhat az orosz offenzíva Ukrajnában

A Kyiv Independent elemzése szerint Ukrajna már hónapok óta készül egy nagyszabású orosz offenzívára, amely korábban kezdődhet, mint azt előzetesen vélték.

Az orosz erők az elmúlt időszakban fokozták a nyomást Csasziv Jar városán, amely Bahmuttól nyugatra helyezkedik el, és stratégiai jelentőséggel bírhat a magaslati fekvése miatt. Rob Lee, a Foreign Policy Research Institute Eurázsia programjának vezető munkatársa szerint a város elfoglalása felgyorsíthatja a támadók előretörését. Az ukrán katonai vezetés úgy véli, hogy Moszkva május 9-re, a második világháborús győzelem napjára tervezheti a kisváros bevételeit.

Olekszandr Szirszkij ukrán főparancsnok szerint a száraz időjárás előnyös a támadók számára, mivel így a páncélosrohamokat semmi sem akadályozza. Ez is hozzájárulhat ahhoz, hogy az oroszok előbbre hozzák a tervezett offenzívájukat, bár egyelőre nem világos, hogy mely területeken terveznek nagyszabású támadásokat. Az elemzők szerint az oroszok részéről hiányzik a teljes frontvonalra kiterjedő műveleti koordináció.

Ukrajnát azonban továbbra is sújtják a már ismert problémák: az amerikai segélycsomag késése miatt lőszerhiány fenyegeti a frontvonalat, és a kulcsfontosságú eszközök is fogyóban vannak. Katonai szakértők szerint ezek a tényezők miatt Kijev kilátásai nem túl biztatóak, és Oroszország jelentős áttöréseket érhet el 2024-ben. A leginkább veszélyeztetett terület jelenleg a Donbasz, ahol az oroszok a legnagyobb erőiket Liman-Avgyijivka észak-déli tengelyén koncentrálták, és itt található Csasziv Jar is.

Olekszandr Muszijenko, a kijevi székhelyű Nemzetvédelmi Egyetem Katonai és Stratégiai Tanulmányok Központjának vezetője két lehetséges forgatókönyvet vázolt fel: az egyik szerint Oroszország Donyeck városa körül összpontosítaná erőit, hogy áttörést érjen el, miközben más régiókban elterelő hadműveleteket folytatna. A másik forgatókönyv szerint egy nagy rohamot indítanának Harkiv ellen, bár ennek kisebb az esélye, mivel jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő katonai erő egy ilyen nagyszabású hadművelethez.

Az Institute for the Study of War (ISW) elemzése szerint az amerikai katonai segítségnyújtás további késleltetése Ukrajnának drámai orosz térnyerést eredményezhet, ami végül az orosz győzelemhez vezethet. A gyors segítség viszont még stabilizálhatja Ukrajna helyzetét, erősítve ezzel a NATO védelmi képességét és csökkentve a jövőbeli orosz agresszió kockázatát. Az orosz előrenyomulás már most is érezhető, több mint 360 négyzetkilométer terület elfoglalásával, ami gyorsulhat az amerikai segítség hiányában.

Az ISW szerint az Egyesült Államoknak két választása van: vagy gyorsan újraindítja a katonai segítségnyújtást Ukrajnának a frontvonalak stabilizálása érdekében, vagy hagyja, hogy Oroszország legyőzze Ukrajnát. Ez utóbbi akár azt is eredményezhetné, hogy az oroszok a NATO határokig nyomulnának előre, ami állandó nyomást gyakorolna Lengyelországra, Magyarországra és Romániára is, jelentősen növelve a NATO elleni orosz támadás kockázatát az Északi-tengertől a Fekete-tengerig.

Az biztos, hogy Oroszország kezében van a kezdeményezés, és nem áll érdekükben a nyomás csökkentése a frontvonalon. Az ukrán raktárak kiürülésével pedig egyre nagyobb fölényre tehetnek szert ellátási szempontból. Az ukrajnai konfliktus eredménye tehát közvetlen hatással van a NATO jövőbeli biztonságára és képességére az orosz agresszióval szemben.