Ukrajna kifogásolja a nyugati segítséget Izraelnek az orosz drónokkal szembeni védekezés hiányában

Ukrajna vezetése és nyugati támogatói nem értik, miért kapott Izrael légi védelmi segítséget a Nyugattól, miközben Ukrajnát több mint két éve hasonló fenyegetések érik. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és az ország nyugati szövetségesei felvetik a kérdést, hogy miért nem részesül Ukrajna hasonló védelmi támogatásban, mint Izrael a hétvégi több mint 300 iráni drón és rakéta támadásakor, amelyeket az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország és Jordánia is segített leküzdeni.

Zelenszkij szerint az európai égbolt már régóta élvezhetné ezt a védelmi szintet, ha Ukrajna hasonló támogatást kapott volna a drónok és rakéták elleni védekezésre. Izrael Vaskupola rendszere hatékonyan működött az iráni támadások során, de a szövetséges országok légierőjének beavatkozása is szükséges volt. Az ukrán elnök kiemelte, hogy Izrael nem NATO-tag, és nem vonatkozik rá a kollektív védelem, mégis megkapták a szükséges védelmet az emberélet megóvása érdekében.

Oroszország jelentős mennyiségű drónnal és rakétával rendelkezik, amelyekkel nap mint nap támadja az ukrán városokat és az energetikai infrastruktúrát. Az ukrán légvédelmet gyakran túlterhelik a támadások volumene miatt. Németország egy Patriot rendszert ajánlott fel, és több ország 45 darab F-16-os vadászgépet ígért, de a saját eszközeiket még nem vetették be Ukrajna védelmében.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter szerint a nyugati országok szolidaritást mutattak Izraellel, míg Kijev már több mint két éve kéri ugyanezt a védelmet. David Cameron brit külügyminiszter szerint „veszélyes eszkaláció” lenne, ha hasonló védelmet biztosítanának Ukrajnának, míg Tomáš Kopečný, Ukrajna újjáépítésének csehországi biztosa szerint az akarat hiánya, nem az eszközöké a kérdés Ukrajna megvédésével kapcsolatban. Az ukránok frusztráltak, látva, hogy a Nyugat milyen segítséget nyújtott Izraelnek, és Viktoria Szjumar ellenzéki képviselő összevetve a két helyzetet, azt kérdezi:

„Szóval lehetséges volt kiverni az agresszor fogát együtt és egyszerre, és a kezdetektől megakadályozni a legvéresebb háborút Európa közepén a második világháború óta?”.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azonban kijelentette, hogy Washington nem fog hasonló katonai támogatást nyújtani Ukrajnának, mint Izraelnek. Kirby szerint különböző konfliktusok és légterek miatt nem tervezik, hogy az Egyesült Államok részese legyen a harcoknak Ukrajnában, amit Joe Biden amerikai elnök már az ukrajnai háború kitörésekor világossá tette. Zelenszkij ukrán államfő korábban azt mondta, az Izrael elleni támadás során nyújtott nyugati katonai támogatás receptként szolgálhatna Ukrajna megsegítésére is, de a Fehér Ház stratégiai kommunikációs koordinátora, John Kirby kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem fog beavatkozni Oroszország ukrajnai háborújába, és nem lő le légi célpontokat, ahogyan Izraelben tette. Kirby hozzátette, hogy más konfliktusok, más légtér és más fenyegetettségi mintázatok miatt nem tervezik az amerikai beavatkozást. A szóvivő még elmondta, Washington ugyanakkor biztosítja Ukrajnának a légterének védelméhez szükséges fegyvereket, de sajnos, a nemzetbiztonsági kiegészítő finanszírozás hiánya miatt nem tudják megtenni, amire az ukránoknak olyan nagy szükségük van. A legjobb megoldás az lenne, ha a segélyt az Izraeli Védelmi Erők és az ukrán hadsereg kezébe adnák, és a képviselőház elfogadná a szenátus által már jóváhagyott törvényjavaslatot.

Egy PBS NewsHour interjúban Zelenszkij elmondta, hogy Ukrajna esélytelen a győzelemre amerikai támogatás nélkül. Az ukrán légvédelemnek egyre nehezebb feladata van, mert a nyugati támogatás elégtelensége miatt egyre kevesebb rakéta áll rendelkezésükre, és például a Trijpilszka hőerőmű elleni orosz rakétatámadás során kifogytak a légvédelmi rakétákból. Zelenszkij szerint az oroszok tüzérségi fölénye jelenleg 10 az 1-hez, és ahhoz, hogy Ukrajna meg tudja védeni a területeit, legalább 10 a 10-hez arányra lenne szükség. Az ukrán elnök kritikával illette Mike Johnsont, az amerikai képviselőházi elnököt, aki kettéválasztaná az Ukrajnának, illetve Izraelnek juttatandó támogatást, és nem biztos, hogy előbbinek jutna segítségnyújtás, amit Zelenszkij szégyennek nevezett.