A moszkvai terrortámadás és az ukrán "nacionalisták"

Új információk kerültek napvilágra a moszkvai Crocus City Hall koncertterem elleni terrortámadás kapcsán, melyek szerint az orosz hatóságok kapcsolatot találtak a támadók és az ukrán "nacionalisták" között.

Nyikolaj Patrusev, az orosz biztonsági tanács titkára egy arhangelszki tanácskozáson megerősítette, hogy a nyomozás során bizonyítékokat találtak és hivatalosan is rögzítették a terrortámadás közvetlen elkövetőinek és az ukrán nacionalistákkal való kapcsolatát. Patrusev nem részletezte a kapcsolat jellegét, de ígéretet tett arra, hogy a támadásban részt vevők, beleértve a bűntársakat és a szervezőket is, meg fogják kapni a megérdemelt büntetést, függetlenül attól, hogy hol bujkálnak vagy hogyan próbálják eltüntetni a bűncselekmény nyomait.

A március 22-én este elkövetett terrortámadás során 145 ember vesztette életét, és eddig összesen 11 gyanúsítottat tartóztattak le.

Patrusev az arhangelszki fórumon továbbá az etnikai enklávék kialakulása elleni fellépésre és a migráció területén elkövetett jogsértések megszüntetésére szólított fel, hangsúlyozva, hogy az illegális migráció táptalaja lehet a bűncselekményeknek, ideértve a terrorista és szélsőséges cselekményeket is.

Az orosz külügyminisztérium tájékoztatása szerint a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemről tartottak orosz-kínai konzultációt Pekingben, ahol a résztvevők megvitatták a biztonsági fenyegetéseket és a kétoldalú, valamint a nemzetközi szervezeteken belüli együttműködés erősítésének terveit.

A kínai diplomaták határozottan elítélték a terrortámadást és kiemelték a terrorfenyegetés elleni közös fellépés fontosságát.

(MTI)