Raiffeisen Bank botránya Oroszországban

Az osztrák Raiffeisen Bank kínos helyzetbe került, miután a Financial Times felfedte, hogy több tucat álláshirdetést adtak fel Oroszországban, miközben hivatalosan a piacról való kivonulást tervezik.

A Raiffeisen Bank több mint 2400 álláshirdetést adott fel Oroszországban december óta, amelyek közül közel 1500 értékesítési vezetői és ügyfélszolgálati pozícióra vonatkozik. Ezek a hirdetések ambiciózus növekedési terveket sugallnak, mint például az ügyfélkör többszörös bővítését és a stabil, két számjegyű eredménynövekedést, ami ellentmond a bank korábbi nyilatkozatainak, miszerint csökkenteni kívánják oroszországi tevékenységüket és kivonulnának az országból.

A bank még mindig a legnagyobb nyugati hitelező Oroszországban, és az amerikai pénzügyminisztérium tisztviselői vizsgálják, hogy a tevékenységük nem sérti-e meg a szankciókat. Az Európai Központi Bank is örülne a bank kivonulásának.

A Raiffeisen vezérigazgatója, Johann Strobl azonnali vizsgálatot rendelt el, amikor a hirdetések nyilvánosságra kerültek, és a bank vezetése pánikszerűen reagált, törekedve azok mielőbbi eltávolítására. A bank szerint a hirdetések tévedésből jelentek meg, és azokat a háború kitörése óta nem frissítették.

A Raiffeisen hivatalos álláspontja szerint az oroszországi üzletág leépítése 2024-ben folytatódik, és dolgoznak egy lehetséges tranzakción, amely a csoportból való kivonást eredményezné. A bank vezetői szerint az Oroszországban elért nyereséget nem lehet hazatelepíteni, és az üzletág eladásához a Kreml jóváhagyására lenne szükség.

A Raiffeisen csökkentette oroszországi hitelállományát 56 százalékkal 2022 eleje óta, és további csökkentést tervez. Ugyanakkor az alkalmazotti létszám növekedése a bank szerint csak az üzletágak leépítésének technikai hozadéka, bár egy versenytárs szerint a Raiffeisen elcsábítja az alkalmazottaikat Oroszországban. A bank létszámát ezen időszakban 6,6 százalékkal növelte (2023 decemberére 9 942 főre), ellentétben például a szintén Oroszországban ragadt UniCredittel, ahol jelentősen csökkent a létszám.

A cikk megjelenése után a Raiffeisen részvények árfolyama több mint 3 százalékkal csökkent a Bécsi Értéktőzsdén. A befektetők érzékenyen reagálnak minden orosz tevékenységgel kapcsolatos információra, mivel a banknak folyamatosan egyensúlyoznia kell a nyugati szankciók betartása és az orosz háborús gazdaság támogatásának elkerülése között.

A bank részvényeinek árfolyama még nem érte el a háború előtti szintet, ellentétben például a magyar OTP-vel, amelynek már sikerült visszatérnie erre a szintre.