Magyarország és Panama szövetsége

Magyarország szövetségre lép a világ újbóli blokkosodásában ellenérdekelt közép-amerikai államokkal, köztük Panamával, amely hasonlóan hazánkhoz, a keleti és a nyugati világ találkozási pontjaként működik – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter a közép-amerikai körútja során Panamavárosban tájékoztatta a sajtót arról, hogy az Európai Unió és hat közép-amerikai ország közötti társulási megállapodás végső fázisába került, és a végrehajtás a soros magyar elnökség alatt fog megtörténni. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország és a közép-amerikai államok, mint a világ blokkosodásában ellenérdekelt felek, szövetséget építenek egymással.

A külügyminiszter szerint a világban zajló események globális biztonsági fenyegetést jelentenek, és a blokkosodás irányába mutató tendencia Magyarország számára hátrányos. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a közép-amerikai országokkal való szövetség célja, hogy a jövő a kapcsolatok és a világkereskedelem szabadságáról szóljon.

A miniszter tárgyalásokat folytatott Panamaváros külügyminiszterével és kereskedelmi miniszterével, valamint az érsekkel is. Emellett elmondta, hogy évente tíz panamai diák tanulhat magyarországi egyetemeken ösztöndíjjal, amelyre nagy az érdeklődés. Magyar vállalatok a vízgazdálkodási, mezőgazdasági, hulladékkezelési és gyógyszergyártási technológiák terén mutatkoznak érdeklődőnek a panamai piacon.