Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt időszakban többször is felmerült, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, és a nyugati elemzők szerint még az évtizedben megindulhatnak Kína csapatai. A The Diplomat elemzése az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

A tajvani háború kitörésének időpontjáról aggasztó hírek érkeztek az elmúlt években, és a pekingi vezetés kommunikációja is alátámasztja a háború lehetőségét a közeljövőben. A most megjelent tanulmány szerint egy Tajvan és Kína közötti háború súlyos demográfiai hatást gyakorolna, talán még a gazdasági következményeket is felülmúlná.

Az ijesztő példa

Az orosz-ukrán háború hatásait vették alapul, ahol mindkét fél nagy számú katonát vesztett, és a civil áldozatok száma is jelentős volt. Kijev és Moszkva népesedési kihívásokkal nézett szembe, a születések száma csökkent, és az orosz invázió tovább rontotta a helyzetet. Ukrajnában a teljes termékenységi arányszám (TFR) 2021-ben 1,16-ra esett vissza. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségi médiában tett közzé egy videóbeszélgetést, amelyben Ukrajna lehetséges békéjéről beszélt, és arról, hogy ebben Kína lehet Kijev segítségére.

Tajvan és Kína demográfiája

Tajvanban a TFR 2022-ben mindössze 0,87 volt, és a lakosságszám 2070-re 16,2 millióra csökkenhet. Kínában a születések száma 2023-ban 10 millió alatt maradt, és a lakosságszám évente több millióval csökkenhet.

A fenyegető invázió pusztítása

Amennyiben háború törne ki Tajpej és Peking között, az hatalmas hatásokat gerjesztene a népesség számára. Ha Kína gyorsan elfoglalná a szigetet, a civil és a katonai áldozatok száma csökkenne. Egy elhúzódó háború esetén rengeteg halálos áldozat társulna a hatásokhoz, és a Nyugat szankciókat vezetne be Kína ellen. Peking egyelőre nem szállít fegyvereket az orosz csapatok számára, de számos jelentés született korábban arról, hogy Moszkva különféle céghálózatok láncával Kína segítségével kerüli ki a nyugati szankciókat.

Akárhogyan is dönt Peking az inváziót illetően, érdemes alaposan megfontolnia az elhatározását, mivel egy háború hatásai ott fájnának számára a legjobban, ahol nem is számít rá. Zelenszkij reményét fejezte ki a közelgő svájci béketárgyalásokkal kapcsolatban, amelytől nagy eredményeket várnak, és amelyek Kína szerepvállalásával is összefügghetnek.