Kína gazdasági növekedése meghaladta a várakozásokat

A kínai gazdaság első negyedéves GDP-növekedése 5,3%-kal haladta meg az előző év azonos időszakát, ami jelentősen felülmúlja a piaci előrejelzéseket. A beruházások, különösen az állami infrastrukturális projektek, jelentős mértékben hozzájárultak a növekedéshez, míg a fogyasztás és a nettó export gyengébb teljesítményt mutatott.

A kínai Nemzeti Statisztikai Hivatal adatai szerint az ország gazdasági teljesítménye az első negyedévben éves szinten 5,3%-kal nőtt, ami jóval meghaladja a piaci konszenzus által várt 4,8%-os növekedést. Az ING Bank elemzői szerint ez az eredmény kedvező előjel lehet a 2024-re kitűzött 5%-os növekedési cél eléréséhez.

A beruházások voltak a fő hajtóerő az év elején, különösen az állóeszköz-beruházások, amelyek éves szinten 4,5%-kal nőttek. Az állami beruházások 7,8%-os növekedése kiemelkedő, míg a magánberuházások csak 0,5%-os emelkedést mutattak, ami a vállalati szektor óvatosságára utal.

Az ipari tevékenység márciusban mérséklődött, az ipari kapacitáskihasználtság pedig 73,6%-ra csökkent, ami 2020 óta a legalacsonyabb szint. Az autóiparban a kihasználtsági kapacitás 7,1%-kal esett vissza éves szinten, ami növeli az iparági konszolidációs nyomást.

A kiskereskedelmi forgalom márciusban 3,1%-kal csökkent éves szinten, ami azt jelzi, hogy a fogyasztás nem valószínű, hogy idén a növekedés motorja lesz. Az első negyedévben a kiskereskedelmi forgalom összességében 4,7%-kal esett vissza.

Az ingatlanpiac továbbra is gátolja a gazdasági növekedést. Az új lakások árai havi szinten 0,34%-kal, a használtlakás-árak pedig 0,53%-kal csökkentek. Az új építésű lakóingatlanok eladási értéke 30,7%-kal zsugorodott, míg az irodai és kereskedelmi ingatlanok értéke nőtt.

A piaci elemzők szerint a növekedési adatok pozitívak, de felhívják a figyelmet arra, hogy a gazdasági növekedés jelenleg az állami szubvenciókkal támogatott beruházásokra támaszkodik, ami törékeny szerkezetet eredményezhet. A háztartási kereslet gyengesége miatt a gazdaságpolitikának további támogatást kell nyújtania a növekedés fenntartásához.