Harry herceg nem kaphat védelmet, elvesztette a fellebbezést

Harry herceg elvesztette az első fellebbezését a Legfelsőbb Bíróság személyes biztonsággal kapcsolatos döntése ellen, de további jogi lépéseket tehet.

Sussex hercege jogi lépéseket tett a Royal and VIP Executive Committee (RAVEC) 2020. februári döntése ellen, amely szerint az Egyesült Királyságban már nem kap „ugyanolyan mértékű” közfinanszírozású védelmet. Harry herceg fellebbezett a döntés ellen, de Sir Peter Lane nyugalmazott felsőbírósági bíró elutasította a keresetet, mondván, hogy a RAVEC megközelítése nem irracionális és eljárási szempontból sem igazságtalan.

A herceg most elvesztette fellebbezési kérelmét a Legfelsőbb Bíróság döntése ellen, amely elutasította a fellebbezését a végrehajtó bizottság döntésével szemben. Hétfői végzésében Sir Peter Lane kijelentette, hogy Harry hercegnek ki kell fizetnie a Belügyminisztérium jogi költségeinek nagy részét, de megjegyezte, hogy a minisztérium jogsértéseket követett el a jogi csata során, amelyek szankcionálhatók.

A bíró szerint a jogsértések abból eredtek, hogy az alperes félreértéseket követett el a közzétételi kötelezettséggel kapcsolatban, amelyeket a határozat részletesen tárgyalt, ezért helyes, hogy csökkenjen az alperes költségeinek megítélése. Ennek megfelelően Harry herceg további fellebbezést nyújthat be. Ezek azt eredményezték, hogy az ügyet nagyrészt új indokokra hivatkozva vitatták, amelyeket nem vetettek alá a szokásos engedélyezési eljárásnak.