Ugrik a gázár!

Az európai földgáz határidős jegyzése mára már 5,3 százalékkal ugrott fel, ami január eleje óta nem látott szintet jelent, és a február közepi mélyponthoz képest közel 50 százalékos emelkedést mutat.

Az áremelkedés hátterében több tényező is áll. A közel-keleti feszültségek fokozódása jelentős hatással van az energiapiacokra, különösen miután Halevi izraeli katonai vezető bejelentette, hogy Izrael válaszolni fog a hétvégi iráni támadásra. Bár a válaszlépések részletei egyelőre nem ismertek, az európai, arab országok és az Egyesült Államok tisztviselői is arra szólították fel Izraelt, hogy kerülje a megtorló eszkalációt. Ezzel párhuzamosan Norvégiában, a Nyhamna gázfeldolgozó üzemben bekövetkezett váratlan üzemzavar miatt csökkent az Európába irányuló gázáramlás, péntek óta 15%-kal esett vissza.

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a Hezbollah egyik katonai parancsnokát, Ismail Yusaf Bazt egy légicsapás során megölték. Az izraeli hadsereg (IDF) szerint Baz rakétatámadást tervezett Izrael ellen Libanon tengerparti területéről, ami tovább fokozhatja a térségben a feszültséget. A Hezbollah válaszul pénteken több tucat rakétát lőtt ki izraeli állásokra, válaszul a dél-libanoni támadásokra.

Az időjárási előrejelzések szerint Északnyugat-Európában alacsonyabb szélmozgás várható, ami csökkentett energiatermelést jelent a szélerőművek számára. Emellett a hőmérséklet is alacsonyabban alakulhat a korábban vártaknál, ami szintén növelheti a földgáz iránti keresletet.

Amerikai tisztviselők szerint Izrael visszafogott válaszcsapással reagálhat a vasárnapi nagyszabású dróntámadásra Irán felől. Egyelőre csak lehetséges válaszlépéseket soroltak fel, amelyek között szerepel, hogy olyan Iránon kívüli szállítmányokat és raktárokat céloznának meg, amelyekben fejlett rakétaalkatrészek, modern fegyverek találhatók, valamint amelyeket az országból Hezbollahba szállítanának. Az izraeli haderő (IDF) vezérkari főnöke azonban kőkemény válaszcsapást emlegetett az iráni támadások után.