A virtuális műsorvezető, Bíró Ada, aki már randevúra is hívást kap

A Duna TV Delta című műsorának egyik vezetője, Bíró Ada, egy mesterséges intelligencia által életre hívott digitális műsorvezető, aki már saját Facebook-oldallal is rendelkezik.

Bíró Ada, a Duna TV Delta című tudományos-ismeretterjesztő műsorának egyik vezetője, nem létező személyiség, akit a mesterséges intelligencia (MI) segítségével hoztak létre. A műsorban híreket olvas fel, és a szerkesztők által meghatározott mondanivalót közvetít. A digitális műsorvezetőt Fejős Ádám, a Delta hús-vér műsorvezetője mutatta be élő adásban. A Duna TV nem árulta el, hogy pontosan milyen modellt használtak Ada létrehozásához, mivel ez szakmai és üzleti titok.

Ada magyarul beszél, de a nézők észrevették, hogy néha van egy kis akcentusa, és az ajkai mozgása nem mindig van összhangban a kivetített arcképével. A műsorvezetőnő saját magát mutatta be a Deltában, és elárulta, hogy a legmodernebb nyelvi modellt használták a beszédéhez.

A mesterséges intelligencia egyre inkább jelen van a mindennapokban és befolyásolja az emberi kapcsolatokat, valamint az ismeretszerzés eszközeit. Tilesch György MI-szakértő szerint új alapokra kell helyeznünk gondolkodásunkat és kultúránkat, felkészülve a korszellem váltásra.

Bíró Adának február óta van frissített Facebook-oldala, ahol a rajongók változatos fotókat találhatnak róla, és néhányan még randira is hívták.

Molnár Gábor adatvédelmi és információbiztonsági szakértő szerint szükség van törvénymódosításra, amely előírja, hogy a képen jelezni kell egy speciális vízjellel, ha a nézők MI által előállított adást látnak. Molnár szerint a mesterséges intelligenciával már ma is előfordulnak csalások, és a megfelelő biztonsági rendszerekkel ki kell iktatni ezt a veszélyforrást.