Az európai távközlés új korszaka – Betör az Amazon az 5G piacra

Egymillió 5G ügyfelet költöztet át a Telefonica Germany az Amazon Web Services (AWS) felhőszolgáltatására, ezzel az amerikai techóriás is sikerült betörnie az európai piacra.

Az Amazon és a Microsoft, mint a nagy felhőalapú számítástechnikai szolgáltatásokat nyújtó cégek, már régóta próbálnak pozíciókra szert tenni a távközlési szektorban, de az üzemeltetők eddig óvatosak voltak a nyilvános felhők mobilhálózat-kezelési képességével kapcsolatban.

A felhőalapú technológia nem csak a mobilszolgáltatók költséghatékonyságát segíti elő, hanem lehetővé teszi a szolgáltatás megszakítása nélküli javításokat is. A Reuters információi szerint a Telefonica Germany döntésével az AWS végre betörhetett az európai távközlési piacra.

A Telefonica Germany és az AWS az üzlet pénzügyi részleteit nem hozta nyilvánosságra.

A Telefonica Germany, amely a spanyol Telefonica csoport leányvállalata és 45 millió ügyféllel rendelkezik Németországban, az első európai mobilszolgáltató, amely egy nyilvános felhőbe helyezi át az alaphálózatát. Mallik Rao, a cég technológiai és információs igazgatója szerint, ha a felhőalapú technológia jól működik, akkor 2026-ig az ügyfélbázisuk legalább 30-40 százalékának kínálnának ilyen irányú szolgáltatásokat.

Az amerikai Dish volt az első mobilszolgáltató, amely 2021-ben az AWS felhőszolgáltatását kezdte használni az alaphálózatához. Jan Hofmeyr, az AWS alelnöke szerint a következő 12 hónapban további vállalatokkal szeretnének megállapodni. A globális távközlési felhőpiac értéke, amely 2021-ben 19,7 milliárd dollár volt, 2030-ig elérheti a 108,7 milliárd dollárt.