Az easyJet október végéig felfüggeszti Izraelbe irányuló járatait

Az easyJet brit fapados légitársaság bejelentette, hogy október 27-ig nem indít járatokat a tel-avivi Ben Gurion nemzetközi repülőtérre. A döntés hátterében az Irán által indított légitámadások állnak.

Az easyJet korábban már felfüggesztette, majd újraindította izraeli járatait, most azonban újabb felfüggesztésről döntött. Az i24News és a hvg.hu értesülései szerint hétfőn még csak a hét végéig, április 21-ig tervezték a járatok szüneteltetését, de később a nyári szezon végéig, október 27-ig meghosszabbították a felfüggesztést.

Az easyJet tájékoztatása szerint a már megvásárolt jegyek tulajdonosai több lehetőség közül választhatnak, beleértve a vételár visszatérítését is.

Izrael légterét az Irán által indított légitámadások miatt múlt hétvégén lezárták, de hétfőn a légi közlekedés újraindult. Ennek ellenére több légitársaság, köztük a Wizz Air, a Delta és a Lufthansa is felfüggesztette a járatait, míg a British Airways csökkentett számban és személyzetcserével folytatja a tel-avivi járatokat.

A Wizz Air márciusban indította újra a Budapest és Tel-Aviv közötti járatait, de az Index információi szerint a légitársaság április 14-i és 15-i járatait törölte, majd az összes elérhető biztonsági információ értékelése után úgy döntött, április 16-tól a járatai a megszokott menetrend szerint repülnek Izraelbe és Jordániába. A Wizz Air jelenleg nem tervez további járattörlést az izraeli járatai esetében, de ha szükséges, megteszi a megfelelő biztonsági lépéseket a jövőben is.

A Ryanair júniustól tervezte újraindítani a tel-avivi járatait, de az iráni támadások kapcsán nem érkezett hír arról, hogy változtatnának a terveiken.

Irán drónok százaival támadta Izraelt

Április 13-án éjjel iráni drónok és rakéták indultak Izrael felé, amelyek nagy részét az izraeli légvédelem (amerikai segítséggel) semlegesítette. Ez az első alkalom, hogy a két állam közt ilyen szintű közvetlen összecsapás történt a gázai konfliktus kirobbanása óta. Az iráni támadást világszerte indokolatlannak nevezték, és az izraeli kormányfő televíziós beszédet mondott arról, hogy legyőzik az ellenséget. Az Egyesült Államok és a világ vezető politikusai is reagáltak a fejleményekre, míg Szijjártó Péter közölte a magyar álláspontot.

Az Izraelt ért iráni légitámadások következményeinek értékelésére Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutánra összehívta a Védelmi Tanácsot a Karmelita kolostorba, ahol a terrorkészültség magasabb fokozatát rendelték el Magyarországon.

Izrael megtorló akcióval fenyegetőzik, Herci Halevi vezérkari főnök hétfőn megerősítette, hogy mindenképpen válaszolni fognak a támadásra.