Kibékülés jelei: Az USA és Kína védelmi vezetői újra tárgyalnak

Két év szünet után újra megnyílt a párbeszéd az Egyesült Államok és Kína között, amelynek során a két ország védelmi vezetői tárgyaltak a feszült nemzetközi helyzetekről. A South China Morning Post értesülései szerint Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter és Dong Jun kínai admirális kedden folytattak beszélgetést.

Ez volt az első közvetlen kommunikáció a két vezető között Austin 2020 decemberi kinevezése óta. A tárgyalások különösen fontosak, mivel a két szuperhatalom közötti kapcsolatok Tajvan, a Dél-kínai-tenger és a gazdasági-katonai versenyfutás miatt egyre feszültebbek.

A Pentagon közleménye alapján a megbeszélés során regionális és globális kérdések kerültek terítékre, többek között az ukrajnai konfliktus és Észak-Korea helyzete is. Austin kiemelte a nemzetközi jog által garantált hajózás szabadságának fontosságát. Mindkét fél a békés megoldások szükségességét hangsúlyozta.

A két vezető megállapodott abban, hogy a jövőben is nyitva tartják a kommunikációs csatornákat, és folytatják a párbeszédet.

Ez a lépés jelentős előrelépésnek számít, tekintettel arra, hogy az elmúlt években a két ország közötti viszony egyre hűvösebbé vált. A Távol-Keleten a regionális háború veszélye is fennáll. Joe Biden amerikai elnök és Hsz Csin-ping kínai elnök tavaly novemberben Kaliforniában találkoztak, ahol megegyeztek a katonai kommunikációs csatornák újranyitásáról, amely most valósult meg. A kapcsolatok javítása még csak kezdeti szakaszban van, és számos olyan téma van, amelyben Peking és Washington eltérő álláspontot képvisel, ezekre pedig megoldást kell találni.