Véget ért az El Nino jelenség

Megnyugtató hírek érkeztek az ausztrál meteorológiai hivataltól: véget ért az El Nino éghajlati jelenség, amely tavaly közepén kezdődött, és jelentős hatással volt a globális mezőgazdaságra.

Az El Nino jelenség, amely a Csendes-óceán középső és keleti trópusi térségének melegebb tengerfelszíni hőmérséklete miatt alakul ki, rendszerint melegebb és szárazabb időjárást eredményez Ausztrália keleti részén és Délkelet-Ázsiában, míg az amerikai kontinensen csapadékosabb időszakokat hoz. A La Nina jelenség, amely a hűvösebb tengerfelszíni hőmérsékletek következtében jön létre, éppen ellentétes hatásokat vált ki. A két éghajlati jelenség közötti ciklusok jelentősége kiemelkedő a gazdálkodók számára, hiszen az El Nino például a kakaó, kávé- és cukortermelést is megnehezíti.

Az ausztrál meteorológiai hivatal most azt jelentette, hogy a tenger felszíni hőmérséklete december óta csökken, és az óceáni és légköri mutatók alapján jelenleg semleges állapot van érvényben. Az éghajlati modellek szerint ez a semleges állapot várhatóan júliusig fennmarad.

Az amerikai meteorológiai hivatal áprilisi előrejelzése szerint 2024 második felében 60 százalékos a valószínűsége a La Nina kialakulásának. Azonban az ausztrál meteorológiai hivatal szerint egyelőre bizonytalan, hogy idén kialakul-e a La Nina jelenség.

Az El Niño jelenségről március elején jelent meg tanulmány a Scientific Reports szaklapban, ahol a szerzők azt írták, a Karib-térségben, a Bengáli-öbölben és a Dél-kínai-tengernél, illetve Alaszka és az Amazonas-medence egyes részein kell idén rekordmeleggel számolni.