A privátbanki pénzek mozgása és a generációváltás

A hazai privátbanki ügyfeleket nagyban érinti az öröklés és a generációváltás, ami jelentős változásokat hozhat a vagyonkezelésben – mondta el Bálint Attila, a Raiffeisen Bank privátbanki üzletágvezetője a Portfolio-nak. A szakember szerint a jelenlegi 30-40 év közötti generáció lehet a történelem leggazdagabbja, de a vagyon szétosztása több irányba történhet, ami különböző hozzáállást eredményez az utódok részéről.

A digitális megoldások fejlettsége és az egyének mindennapjaiban betöltött szerepe jelentősen befolyásolja az emberek tudatát, ami eltérő szokásokat és helyzeteket eredményez a családokban. A Raiffeisen Bank ezekhez igazodva új kiszolgálási modelleket és digitális fejlesztéseket vezetett be, mint például a díjnyertes brókerfelületet, a szelfivel történő számlanyitást és a videós kiszolgálást.

A privátbanki ügyfelek átlagos életkora és a belépési limit emelése is változásokon ment keresztül. Bálint Attila szerint a tipikus privátbanki ügyfél 40-50 éves kor környékén válik azzal, és a Raiffeisen Banknál a belépési limitet 150 millió forintra emelték.

A bizalmi vagyonkezelés iránti érdeklődés is nőtt, amit a Raiffeisen Bank piacvezetőként kezel, és a tavalyi törvényi szigorításokat üdvözölte, mivel ezek a generációs vagyon átörökítésének támogató eszközévé tették a terméket.

A forint gyengülése és a kamatok mérséklődése miatt az ügyfelek egyre inkább külföldi eszközök felé fordulnak. A Raiffeisen Banknál a kezelt vagyon 50%-a forintban, 35%-a euróban, 15%-a pedig dollárban van. Az ügyfelek abszolút hozamú és külföldi vegyes alapokat részesítik előnyben, és a magas infláció ellenére nem a kétszámjegyű hozamok az alapelvárás.

Végül, minden privátbanki ügyfél története és befektetési portfóliója egyedi, és a globális vagyonából indulnak ki a tanácsadások, nem csak abból, amit a banknál helyeznek el. A geopolitikai kockázatok miatt a deviza térnyerése volt jellemző az elmúlt időszakban, és a rövid kötvények iránti érdeklődés is változóban van.