A Rheinmetall új lőszergyárat épít a Baltikumban

A német hadiipari óriás, a Rheinmetall a Baltikumban tervezi megépíteni legújabb lőszergyárát, amely Litvánia eddigi legnagyobb védelmi befektetése lesz.

A szándéknyilatkozatot kedden írták alá, Ingrida Simonyte litván miniszterelnök, Ausrine Armonaite gazdasági és Laurynas Kasciunas védelmi miniszter jelenlétében. Az egyezség részleteiről egyelőre nem tettek közzé hivatalos bejelentést.

Armonaite szerint a beruházás jelentős fellendülést hoz majd Litvánia iparában, gazdaságában és a teljes régióban. A litván gazdasági miniszter üdvözölte a lehetőséget, hogy a jövőben is együtt dolgozhassanak a német céggel.

Simonyte hangsúlyozta, hogy az ukrajnai háborúból levonva a tanulságokat, elengedhetetlen a tüzérségi lőszerek gyártásának fejlesztése. Kasciunas védelmi miniszter hozzátette, hogy a globális ellátási láncoktól való függetlenség és a litván gyártás kulcsfontosságú a nemzetbiztonság és a védelem szempontjából.

A Rheinmetall jelenleg is aktív a régióban, hiszen 2022 nyara óta együttműködik a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) hadiipari vállalattal egy műszaki ellátóközpontban, ahol a Baltikumban állomásozó NATO-csapatok harci járműveit, valamint az Ukrajnának átadott Leopard-2 harckocsikat tartják karban.

A cég Magyarországgal is szerződésben áll, és ahogy korábban már beszámoltunk róla, 2025-ben Szegeden nyitják meg legújabb magyarországi gyárukat. Itt azonban elsősorban az elektromobilitású és a hidrogén alapú járművekhez gyártanak majd eszközöket.