Tettlegesség a grúz parlamentben

Tettlegességig fajult egy vita a grúz parlamentben, ami az orosz mintára tervezett, külföldi ügynökként való megbélyegzést célzó törvényről szólt.

A Guardian beszámolója szerint a parlamenti közvetítés során Mamuka Mdinaradze, a kormányzó Grúz Álom párt képviselője éppen a pulpituson állva szólalt fel, amikor Aleko Eliszasvili ellenzéki képviselő váratlanul mellé lépett és ököllel megütötte, melynek következtében kaotikus jelenetek zajlottak le, és az adás megszakadt. Eliszasvilit, aki később távozott az épületből, taps fogadta az utcán.

A vitatott jogszabálytervezet szerint a külföldről támogatást elfogadó szervezeteknek külföldi ügynökként kell regisztrálniuk, különben büntetésre számíthatnak. Ez a törvényjavaslat nem idegen Magyarországon sem, ahol hasonló rendelkezések vannak érvényben. A grúz kormány egy évvel ezelőtt már próbálkozott a törvény elfogadásával, de akkor visszavonulót fújt.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is ellenezte a törvényjavaslatot, amelynek elfogadása Grúzia EU-csatlakozási törekvéseivel is ellentétes. Irakli Kobahidze miniszterelnök az EU, az USA és Nagy-Britannia tisztviselőivel tárgyalt a tervezetről, amelyet a kormány a „pszeudoliberális értékek” elleni harc eszközeként tart szükségesnek. A Nyugat ellenérzéseit nem értve, a helyi ellenzék egyszerűen „orosz törvénynek” nevezi a javaslatot, utalva az inspirációt adó országra. Grúziában nem népszerű Oroszország, amely 2008-ban támadást indított a déli szomszéd ellen, és támogatta Abházia és Dél-Oszétia elszakadását. A törvény ellen hétfő este nagy tüntetést szervezett az ellenzék.

A Guardian megjegyzi, hogy a Grúz Álom továbbra is az ország legnépszerűbb pártja, bár előnye már nem olyan jelentős, mint a 2020-as választások idején.