Óriási az igény az erkélynapelem engedélyezésére Magyarországon

Magyar háztartások jelentős része szeretné, ha az erkélynapelemek telepítése legális lenne az országban, hasonlóan Németországhoz. A Másfélfok online kutatása szerint a megkérdezettek 78%-a érdeklődne a rendszer iránt, ha csak ingyenes bejelentéshez lenne kötve, míg 56,3% akkor is, ha engedélyeztetni kellene a használatot.

Magyarországon jelenleg nem megengedett az erkélynapelemek telepítése, pedig a városi társasházi környezetben, mint például Budapest belső részein, ideális lenne a használatuk. A világ számos nagyvárosának önkormányzatai is felismerték ezt a lehetőséget. Az erkélynapelemek előnye, hogy ahol a nagyobb háztartási méretű napelemes kiserőművek nem telepíthetők, ott is alkalmazhatók, például a kis tetőfelületek miatt.

Ezek az eszközök közvetlenül csatlakoztathatók a lakás konnektoraihoz, így a lakók azonnal felhasználhatják az általuk termelt villamos energiát. Az 800 wattos maximális teljesítményük miatt még a legjobb körülmények között sem termelnek több energiát, mint amennyit a háztartási gépek fel tudnának használni.

Egy átlagos erkélynapelemes rendszer évente körülbelül 850 kWh villamos energiát termel, ami egy 4 fős magyar család éves energiafelhasználásának mintegy 25%-át fedezheti. Egy 1000 eurós berendezés esetében a megtérülési idő körülbelül 5 év lehet, és ez az idő a gyártási költségek csökkenésével tovább rövidülhet. A gyártók 25-30 év garanciát vállalnak a termékeikre.

Az EU több tagállamában már legális az erkélynapelemek telepítése, bár az adminisztratív terhek országonként eltérőek. Németországban például nagyon megengedő a szabályozás, míg más országokban, mint például Lengyelországban vagy Csehországban, komoly engedélyeztetési folyamaton kell átmenni. Vannak városok, mint Jéna vagy Szöul, ahol saját támogatási programokat indítottak az erkélynapelemek népszerűsítésére.

A kormány vállalta, hogy a helyreállítási és ellenállóképességi terv (HET) alapján egyszerűsített szabályozást vezet be az erkélynapelemekre. Az új szabályozás lehetővé tenné az egyszerű regisztrációt, amely helyettesítené a csatlakozási szerződést, és a csatlakoztatás határideje nem haladhatná meg a két hónapot. Azonban a tervezett menetrendhez képest késésben van a szabályozás bevezetése, mivel az Európai Bizottság dokumentuma szerint a módosított jogszabály már az év első negyedévében hatályba lépett volna.