Izraeli politikai vihar: Lapid Netanjahu ellen, katonai incidens a libanoni határon és elhalasztott offenzíva

Jair Lapid, az ellenzéki Jesh Atid párt vezetője, washingtoni látogatása során élesen bírálta az izraeli kormányt és Benjamin Netanjahu miniszterelnököt, mondván, hogy tevékenységük egzisztenciális fenyegetést jelent az ország számára.

A Jerusalem Post beszámolója szerint Lapid szerint Izrael elrettentő ereje meggyengült, ami lehetőséget ad az ellenségeknek a bátorságra. Az ellenzéki politikus kiemelte, hogy az amerikai kormány is aggodalmát fejezte ki az izraeli vezetés irányítási módja miatt, és a washingtoni találkozón a felelőtlenség, a szakmaiság hiánya és a sikertelen irányítás volt a fő téma. Lapid továbbá kritizálta Netanjahu korábbi biztonságpolitikai lépéseit, példaként hozva fel a zsidó telepesek erőszakosságát és az elrettentés elvesztését, valamint azt, hogy Netanjahu szerinte húzza az időt a Hamászal kötendő túszok visszaszolgáltatásáról szóló megállapodásban.

A Likud párt válaszában élesen támadta Lapidot, emlékeztetve arra, hogy ő maga írt alá békeszerződést a Hezbollahhal, és kiemelték Netanjahu évtizedek óta tartó küzdelmét az iráni fenyegetés ellen.

Netanjahu elődje, aki szintén részt vett a politikai csatározásban, kérdőre vonta a kormányt az iráni fenyegetéssel kapcsolatban, arra utalva, hogy ha a kormány annyit tett volna az ügy érdekében, akkor hogyan lehetséges, hogy Irán most nyílt támadást indíthat Izrael ellen.

A politikai feszültségek közepette egy katonai incidens is történt a libanoni határon. Négy izraeli katona sebesült meg robbanások következtében, miután behatoltak Libanon déli részébe. A Hezbollah libanoni síita szervezet szerint az akciót Tál Iszmádl közelében, közvetlen az izraeli-libanoni határ mellett robbanószerkezetekkel hajtották végre, és két hullámban rakétatámadást intéztek katonai célpontok ellen az izraeli megszállás alatt álló Golán-fennsíkon. Az izraeli hadsereg bejelentése szerint a négy katonát bevetés közben, hétfő éjjel érte a támadás, és egyikük súlyos sérülést szenvedett. Az incidens több száz méter mélyen libanoni területen történt, ami az izraeli katonák ritka behatolását jelenti a területre, és ez lehet az első alkalom, hogy ott megtámadták őket.

Ezzel párhuzamosan, Izrael elhalasztotta Rafah ellen tervezett szárazföldi offenzíváját, köszönhetően Irán vasárnap éjjeli rakéta- és dróntámadásának. Az iráni erők vasárnap éjjel 300 rakétát és drónt indítottak Izrael felé, ami jelentős feszültséget és bizonytalanságot okozott a Közel-Keleten. Az izraeli légierő korábbi tervei szerint hétfőn kezdődött volna a város bizonyos részein a szórólapok ledobása, amelyek a polgári lakosság evakuálásának a lépéseiről tájékoztatták volna az itt menedékre találó lakosságot. Egy izraeli tisztviselő szerint bár az offenzíva új időpontja még nem tisztázott, Izrael továbbra is eltökélt abban, hogy végrehajtja a szárazföldi támadást a város ellen. Benjámin Netanjahu, Izrael miniszterelnöke kiemelte Rafah ostromának fontosságát, célul tűzve ki a Hamász fennmaradt sejtjeinek a teljes megsemmisítését, annak ellenére is, hogy a zsidó állam nyugati szövetségesei nyomást gyakorolnak a szárazföldi offenzíva elhalasztása érdekében.