Ropogós Bistro & Garden: Ízek a város szélén

Kelet-Pesten, a Rákosi úton található a Ropogós Bistro & Garden, amely egy ropogós murvával borított udvarba invitálja a vendégeket.

A XVI. kerület ezen része, bár a statisztikák szerint magas a diplomások aránya, nem számít elsődleges kulináris célpontnak. A Ropogós Bistro azonban ígéretes kivétel lehet, ahol a magyar szájízre szabott felsőkategóriás bisztrókonyha hálás közönségre találhat. A helyszín egy családi ház oldalkertjében bővített télikerttel fogad, ahol a belsőépítészeti koncepciók még formálódóban vannak.

A konyha ajándéka egy körözöttel töltött fánkocska, amely a karakteres juhtúró és a paprika ízével nyitja meg az étkezést. A klasszikus tatár gazdag zöldségkavalkáddal érkezik, amely a frissesség érzetét kelti, bár a hús ízesítése a magyar íztartományba sorolja vissza. A consommé, egy hosszú főzési időt igénylő, tisztított marhahúsleves, ritkaságnak számít a magyar éttermekben, és a Ropogósban az ipari ízesítőkkel készült változatot szolgálják fel.

A lencsegulyás sűrű, fűszeres, és a főzelék és leves határmezsgyéjén egyensúlyozó ételként tálalják. A kakaspörkölt kapros túrógombóccal, a mangalica pedig sült paprikával kerül az asztalra, utóbbi esetében a köretek szabadon választhatóak és külön árazottak. A mangalica szeletek vékonysága és a panír vastagsága azonban ellentmond a hagyományos elképzeléseknek.

A szürkemarha felhasználása a konyhában óvatosságot igényel, mivel a frissen sültek készítésekor könnyen előfordulhat, hogy a hús nem a várt minőséget nyújtja. A bélszínnek mondott hús esetében is aggályok merülnek fel, mivel a szerkezete kötött, nehezen vágható és rágható, valamint a pecsenyelé ipari karakterjegyeket mutat.

Összességében a Ropogós Bistro & Garden lelkes szervizzel és igyekvő konyhával várja vendégeit, ahol az ízekért érdemes lehet a város távolabbi pontjairól is ellátogatni. Az ételkompozíciók és a tányérok harmonizálása mellett a konyha képes kifogástalan minőséget nyújtani, ha erre törekszik.

: Az Index Könyvek gondozásában megjelent Vajda Pierre Pierre kóstolgat – és hiszed, vagy sem, elégedett című könyve, itt megvásárolható. Pierre gasztroesztéta. A leírtak nem feltétlenül tükrözik az Index szerkesztőségének álláspontját. Szeretjük az izgalmas, okos, érvelő beszélgetést. Várjuk az ön véleményét is.