Budapesti albérletárak: átlépte a 270 ezer forintos határt

Budapesten és országos szinten is emelkedtek a lakbérek márciusban, a fővárosban az átlagos bérleti díj már 270 ezer forintot ér el.

Budapesten a lakbérek márciusban 1,8 százalékkal, míg országos átlagban 0,8 százalékkal nőttek az előző hónaphoz képest a KSH-ingatlan.com lakbérindex adatai alapján. Tavaly márciushoz képest az országos albérletárak 11,7 százalékkal, a fővárosiak pedig 12,4 százalékkal emelkedtek. A különböző budapesti kerületekben a lakbérek 180 ezer és 380 ezer forint között mozognak, míg a vármegyeszékhelyeken 90 és 220 ezer forint közötti tartományban alakulnak.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az albérletpiacon vegyes a helyzet: országosan lassult a havi drágulás a februári 1 százalékról 0,8 százalékra, Budapesten viszont 1,1 százalékról 1,8 százalékra gyorsult. A szakértő hozzátette, hogy az országos lakbéremelkedés lassulása a kereslet fizetőképességének korlátai miatt van, és a bérleti díjak növekedése inkább a fizetések emelkedésével áll párhuzamban. Ebben a kontextusban a fővárosban és Debrecenben átlépték a lélektani határt az átlagos albérletárak, amelyek 2015 óta megduplázódtak.

A fővárosi garzonlakások átlagos bérleti díja 185 ezer forint, ami jelentősen alacsonyabb, mint a nagyobb lakásoké. Balogh László kiemelte, hogy ha a fizetések növekedése nem lassul, akkor jövőre elérheti a 300 ezer forintot az átlagos bérleti díjszint Budapesten. A szakértő szerint a kormány által tavasszal indított Ifjúsági Garancia Plusz és a Lakhatási Támogatás 2024-es lakbértámogatási programok enyhíthetnek az emelkedő albérletárakon.

A budapesti albérleti piac jelentős különbségeket mutat: az V. kerületben a legmagasabbak az árak, ahol már 380 ezer forintba kerülnek az albérletek. A legnagyobb kínálatú városrészek közül a XI. és XIII. kerületben a fővárosi átlagnak megfelelő, 270 ezres szinten van az átlagos lakbér. A legolcsóbbak pedig a XVIII. és XXI. kerület lakásai, ahol 200 ezer forint alatt marad ez az összeg.

A vármegyeszékhelyek piacait nézve Debrecenben kell a legtöbbet fizetnie a bérlőknek: ebben a városban az átlagos lakbér április közepén 220 ezer forint volt. Ezt követően Győr, Székesfehérvár és Veszprém következik a sorban 176-180 ezer forinttal. A másik végletet képviseli Miskolc, Salgótarján és Békéscsaba 90-100 ezer forintos bérleti díjjal.