Rejtő Jenő legendás alkotása a képregényfesztiválon

Rejtő Jenő utolsó regényének képregényadaptációja, A megkerült cirkáló, felújított változatban kerül bemutatásra a 2024. május 12-i Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon. A Rákosi-korban betiltott művek Korcsmáros Pál által életre keltett figurái révén váltak halhatatlanná, és most újra a közönség elé tárulnak.

Rejtő Jenő legismertebb karakterei, mint Piszkos Fred és Fülig Jimmy, az író utolsó regényében is helyt álltak, mielőtt Magyarország a háború sötétjébe süllyedt volna. A Rákosi-korban betiltott regények a Korcsmáros Pál által készített képregényeknek köszönhetően maradtak fenn az utókor számára. A művek újraélesztése most A megkerült cirkáló felújításával folytatódik, amely a Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválon debütál.

A nyolcvanas években kezdődött meg a Korcsmáros Pál által illusztrált Rejtő-képregények kiadása, amelyek a Füles magazinban jelentek meg először a hatvanas években. Korcsmáros munkássága meghatározóvá vált, és a karakterek nélkül elképzelhetetlen lett volna bármilyen Rejtő-adaptáció.

Korcsmáros Gábor, a művész unokája, úgy érezte, hogy a korábbi kiadások nem tükrözték hűen a rajzok eredeti minőségét. A nyomdatechnika és Cs. Horváth Tibor forgatókönyvei mellett az idő is eljárt, így szükségessé vált a felújítás.

2002-ben Korcsmáros Gábor és a Képes Kiadó új életet lehelt a sorozatba, Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán rajzolók segítségével. A megújult képregényekben a szövegbuborékok is átalakultak, hogy hűek maradjanak Rejtő szövegéhez és Korcsmáros figuráihoz.

A Piszkos Fred, a kapitányt további nyolc keményborítós képregény követte, és most a 19. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztiválra időzítve érkezik a tizedik kötet.

A megkerült cirkáló különlegessége, hogy ez volt az első Rejtő-könyv, amely a szerző halála után jelent meg. Rejtő Jenő hivatalosan 1943. január 1-jén halt meg, vagyis eltűnt a keleti fronton. Az utolsó könyve pár hónappal később került kiadásra.

A képregényes adaptáció is különleges, hiszen nem Korcsmáros Pál, hanem Halasi Éva rajzolta, aki korábban már dolgozott Korcsmáros művein. A felújítás során Korcsmáros Gábor, Garisa H. Zsolt és Varga „Zerge” Zoltán mellett Halasi Évával is egyeztetett a munkáról.

A megkerült cirkáló vasárnap debütál a képregényfesztiválon, ahol a felújított mű alkotói is jelen lesznek, Piszkos Fred és Fülig Jimmy életnagyságú szobrai társaságában. A belépés nem ingyenes, de a látogatók számára értékes élményekkel kecsegtet.

(Borítókép: A megkerült cirkáló egyik felújított képkockája. Fotó: Képes Kiadó)