A szélsőségesen sokat sportolók hosszabb életre számíthatnak

A profi sportolók, akik szélsőségesen megterhelő edzéseket végeznek, évekkel tovább élhetnek az átlagos embereknél, egy új tanulmány eredményei szerint.

A ScienceAlert által ismertetett kutatás kimutatta, hogy a futók átlagosan öt évvel élnek tovább, ami ellentmond a korábbi feltételezésnek, miszerint az extrém mértékű testmozgás hosszú távon árthat az egészségnek. A testmozgás pozitív hatásai közismertek, de a szakértők között megoszlanak a vélemények arról, hogy a túlzott mennyiségű sport milyen hatással van az egészségre.

Egyes tudományos álláspontok szerint a túlzottan sok edzés túlterhelheti a szívet, és növelheti a korai halálozás kockázatát, míg más kutatások szerint a javasoltnál többet sportolók halálozási esélye akár 30 százalékkal is alacsonyabb lehet.

A legújabb kutatás azokra az emberekre összpontosított, akik képesek 4 perc alatt lefutni egy mérföldes (1,6 kilométer) távot, ami rendkívül ritka teljesítmény, és a test határainak feszegetését igényli. Az eredmények azt mutatják, hogy ez a csoport is jelentősen hosszabb életre számíthat, mint a lakosság többi része.

A kutatók azonban felhívták a figyelmet arra, hogy nem biztos, hogy kizárólag az életmód a hosszabb élettartam oka, hanem az ilyen kivételes teljesítményre képes sportolók genetikai adottságai is közrejátszhatnak ebben.