A Batagaika-kráter folyamatos tágulása

A szibériai Batagaika-kráter, amelyet a permafroszt olvadása okoz, évente egymillió köbméterrel növekszik, fenyegetve ezzel a környezetet és a klímát.

A sarkvidéki permafroszt olvadása komoly aggodalomra ad okot a tudósok körében. Nemrégiben egy 48 500 éves „zombivírust” támasztottak fel a permafrosztból, ami rávilágított az ősi betegségek újbóli felbukkanásának veszélyére. A szibériai Batagaika-kráter, amely egy termokarsztos mélyedés, évente egymillió köbméterrel bővül, és jelenleg körülbelül 1 km hosszú és 990 méter széles a legszélesebb pontján.

A kráter, amely valójában nem is igazi kráter, hanem egy víznyelő szerű képződmény, a permafroszt olvadása miatt keletkezett összeomlások és törések eredménye. A Cserszkij-hegységben található Batagaika-krátert 1991-ben fedezték fel, amikor a föld alatti nyílás tovább repedt és magával ragadta a hegyoldal egy részét. A víznyelő az 1960-as években jelent meg, és azóta folyamatosan tágul.

A permafroszt, amely a nevével ellentétben nem állandó, több mint két éve 0 °C-on vagy annál hidegebb hőmérsékleten lévő talajt jelent. Az északi félteke szárazföldi felszínének egynegyedét borítja ez a fagyott földréteg, amelynek mélysége néhány métertől akár egy mérföldig is terjedhet.

Német és orosz kutatók szerint a Pokol kapujaként is ismert természeti képződmény mérete évente mintegy 12 méterrel nő. Bár a közelben nincs egyetlen település sem, amit veszélyeztetne a süllyedés, a kutatók szerint aggasztó, hogy ilyen ütemben enged fel a permafroszt. Az ilyen olvadás a talaj süllyedését okozza, ami miatt a fák és más növényzet is eltűnik a felszínről. Mivel ezek segítenek a felmelegedés lassításában, az eltűnésük az adott területen tovább gyorsítja azt.

A Batagajka-olvadás miatt évente 5000 tonna szén kerül a légkörbe, a kutatók pedig úgy számolnak, hogy az 1970-es évek óta csak ez az egyetlen terület 169 500 tonna szerves szenet engedett a légkörbe. További járulékos, potenciálisan veszélyes következmény, hogy eddig fagyott állapotban lévő, még ismeretlen baktériumok kerülnek a légkörbe. Ennek ellenére a terület vonzza a turistákat.

: (New Atlas) : (HVG Tech)