Új jutalmazási rendszer és stratégiai változások a UBS-nél

A svájci UBS bankcsoport új jutalmazási rendszert tervez bevezetni azoknak a befektetési bankároknak, akik gazdag ügyfeleket ajánlanak a vállalat vagyonkezelési ágazatának. Ez a lépés a cég történetében először jelentene jutalékfizetést az ajánlásokért, ellentétben a Credit Suisse korábbi gyakorlatával, ahol már voltak hasonló ösztönzők.

A Bloomberg információi szerint a jutalmak pontos formájáról még folynak a tárgyalások a bank felsővezetői között, és a bank szóvivője nem kívánt nyilatkozni az ügyben. A UBS vezérigazgatója, Sergio Ermotti azon dolgozik, hogy növelje a bank befektetett eszközeit és csökkentse a lemaradást az amerikai Morgan Stanley-vel szemben. A cél a privátbanki vagyon növelése több mint 5000 milliárd dollárra, amit a Credit Suisse tavalyi felvásárlásával kívánnak elérni.

A Credit Suisse-nél Iqbal Khan, aki jelenleg a UBS globális vagyonkezelési részlegének vezetője, hat évig töltött be vezető pozíciót a vagyonkezelés területén. Az ő idejében a befektetési banki és vagyonkezelési részlegek közötti szorosabb együttműködés segítette elő a bevételek növekedését, és a bankot a svájci privátbanki szegmens egyik feltörekvő csillagává tette. Khan a felvásárlást megelőzően kulcsszerepet játszott abban, hogy több korábbi kollégája, köztük Young Jin Yee, aki az ázsiai-csendes-óceáni térség vagyonkezelési társvezetője lett, a UBS-hez csatlakozzon.

A svájci innováció és alkalmazkodóképesség más területeken is megmutatkozik. A legendás multieszköz gyártója, a Victorinox bejelentette, hogy hamarosan új verzióban kerülhet piacra az ikonikus Swiss Army Knife, közismertebb nevén a svájci bicska, amelyből ezúttal a kés/bicska fog hiányozni. A gyártó tájékoztatása szerint „a penge nélküli új zsebszerszámok fejlesztésének korai szakaszában” vagyunk, de hangsúlyozták, hogy az új bicska nem váltja fel a régit, csak egy újabb alternatívát kínál, amelyben a fogpiszkáló vagy a csavarhúzó is megtalálható. Carl Elsener Jr., a Victorinox vezérigazgatója elmondta, hogy a változásra azért van szükség, mert egyes országokban törvény tiltja, hogy az emberek kést vagy vágóeszközt tartsanak maguknál, és a svájci bicskát például a repülőgépekre sem lehet felvinni.