Az OpenAI új keresőmotorja kihívást jelenthet a Google számára

Az OpenAI bejelentette, hogy hamarosan piacra dobja saját mesterséges intelligenciával működő keresőmotorját, amely versenyre kelhet a Google-lel – számolt be róla a Reuters. A vállalat hétfőn tervezi közzétenni a hírt, ami egybeesik a Google éves I/O konferenciájának kezdetével. A Financial IT rendezvényen, amely június 11-én kerül megrendezésre, a mesterséges intelligencia banki alkalmazásai kerülnek majd fókuszba.

A Microsoft által is támogatott OpenAI keresőterméke a ChatGPT zászlóshajó termékének kiterjesztése lesz, amelynek köszönhetően a ChatGPT képes lesz közvetlenül a világhálóról származó információkat és idézeteket is felhasználni. A Bloomberg és az Information értesülései szerint az új keresőmotor potenciális versenytársa lehet az Alphabet Google-jének és a Perplexity nevű, jól finanszírozott AI-kereső startupnak.

Az iparág megfigyelői már régóta tartják a ChatGPT-t az online információgyűjtés egy alternatívájának, bár a webről származó pontos és valós idejű információk nyújtásában korábban akadtak nehézségek. A Google válaszul bejelentette, hogy generatív mesterséges intelligencia funkciókat fog integrálni a saját keresőmotorjába.

Ugyanakkor a generatív mesterséges intelligencia, mint amilyen a ChatGPT is, és a közösségi média használata környezeti és társadalmi kihívásokat is felvet. Kutatók a Global Environmental Politics című folyóiratban megjelent új fórumcikkükben figyelmeztetnek, hogy ezek a technológiák alááshatják az éghajlatváltozás kezelésére irányuló erőfeszítéseket, elterelhetik a figyelmet a sürgető globális problémákról, elősegíthetik a reménytelenség érzését, és csökkenthetik a kreatív gondolkodás és a problémamegoldás képességét. Dr. Hamish van der Ven, az UBC professzora szerint a közösségi médiaplatformok által nyújtott folyamatosan változó tartalmak elvehetik a figyelmet a lassabban mozgó témákról, mint például az éghajlatváltozás, és a negatív híreknek való állandó kitettség erodálhatja az optimizmust.

: Reuters, Bloomberg, Information : PHYS ORG