A csornai bedőlt napelemgyár felszámolását kiemelt jelentőségűvé nyilvánította a kormány

A kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű eljárássá minősítette a csornai bedőlt napelemgyár, az Ecosolifer Heterojunction Kft. felszámolását, amely döntés a Magyar Közlönyben megjelent információk alapján május 9-ei rendelettel lép érvénybe.

A csornai napelemgyártó cég fizetésképtelenné válása miatt a bíróság május 3-án rendelte el a felszámolást. A Telex korábban már beszámolt arról, hogy a gyár állami támogatásokkal indult, de a dolgozókat nemrégiben állásidőre küldték, és a januári bérek kifizetésével is adósok maradtak.

A 24.hu információi szerint a gyár 2020-as termelési kezdete óta halmozta fel adósságait, és három év alatt 7,7 milliárd forint veszteséget termelt, annak ellenére, hogy a napelemek gyártása és értékesítése dinamikusan bővült. Az Ecosolifer jelentős állami segítséget is kapott: 1 milliárd forint közvetlen támogatást, közel 2 milliárd forint uniós támogatást, az Eximbank 22,5 millió euró hitelét, valamint a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 40 millió eurós hitelbefektetését a projektbe.

Az MFB a vállalat működéséhez is biztosított forrást, továbbá a bankcsoporthoz tartozó Regionális Fejlesztési Finanszírozó Zrt. közel kétmilliárd forint hitelt nyújtott az Ecosolifer számára. A stratégiailag kiemelt minősítés azt jelenti, hogy a felszámolásban az állami felszámoló, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. jár el. A stratégiailag kiemelt minősítést a csődtörvény alapján az EcoSolifer esetében több tényező is indokolhatja, például az, hogy jelentős állami támogatásokat és hiteleket kapott.