Zuglói "városközpont": Állami vásárlás értékbecslés és kész tervek nélkül

Az állam 244 milliárd forintért vásárolta meg a zuglói új „városközpontot”, melynek beruházását Tiborcz István üzlettársa, Balázs Attila vezette Bayer Construct Zrt. projektcége kivitelezte, értékbecslés és kész tervek hiányában.

Hadházy Ákos, zuglói országgyűlési képviselő a Transparency International segítségével kiperelte a Magyar Állam és a Bayer Construct Zrt. közötti szerződést, amely szerint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő 244 milliárd forintért megvásárolja a jelenleg is épülő irodakomplexumot Zugló központjában.

A szerződés tartalmazza, hogy a végleges terveket még egyeztetni kell, és az aláíráskor még nem álltak rendelkezésre kész tervek. Hadházy Ákos a Telexnek nyilatkozva kiemelte, hogy a szerződés titkolásának oka nem véletlen, és az ügy bepillantást nyújt a rendszer működésébe.

A beruházás koncepciója az idők során lakások és irodák kombinációjáról főleg irodákra módosult, és ezeket az állam vásárolta meg. A szerződés értelmében az állam csak akkor fizet további vételárrészleteket a Bayer-csoportnak a 244 milliárd forintból, ha a cég megköt egy településrendezési szerződést a XIV. kerületi önkormányzattal. Ez a szerződés szabályozná, hogy a beruházó milyen vállalásokat teljesít a korábbiak közül, és ezeket hogyan hajtja végre.

A XIV. kerületi önkormányzatnál jelenleg is vita folyik a településrendezési szerződés megkötéséről, amelynek keretében a beruházó korábbi vállalásait kellene tisztázni.