A MÁV figyelmeztet: előzetes regisztráció szükséges csoportos utazásokhoz

A MÁV-VOLÁN-csoport kiadott egy figyelmeztetést, mely szerint az utóbbi időben megnövekedett csoportos utazások miatt elengedhetetlen az előzetes regisztráció. A kísérők díjmentes utazása és a 14 év alattiak kedvezménye miatt különösen fontos az előzetes bejelentés.

Március 1-jétől a 14 év alattiak és az előzetesen bejelentett csoportok kísérői díjmentesen utazhatnak a MÁV-VOLÁN-csoport járatain, ami jelentős növekedést eredményezett a csoportos utazások iránti igényben. A MÁV hangsúlyozza, hogy a nagy létszámú utazások előzetes bejelentése kiemelten fontos, hiszen ez szükséges az utaslemaradások elkerülése érdekében.

A vasúttársaság kéri a csoportos utazások szervezőit, hogy időben jelentsék be utazási tervüket, hogy a napi ingázók számára se okozzon fennakadást a nagylétszámú társaságok utazása. A vasúti utazások esetében legalább 5, a HÉV-es utazásoknál 7, míg a busszal történő utazásoknál 15 nappal korábban kell bejelenteni az utazási szándékot.

A MÁV azt javasolja, hogy a csoportos utazásokat elsősorban a hét közepi napokra, valamint a reggeli és délutáni csúcsidőn kívülre tervezzék, hogy elkerüljék a zsúfoltságot. A megfelelő mennyiségű vasúti kocsi biztosítása érdekében az utazási igényt legalább 5 munkanappal előre, lehetőség szerint elektronikus úton kell jelezni.

A Volánbusz csak a rendelkezésre álló szabad kapacitás mértékéig tudja kielégíteni az utazási igényeket, ezért fontos az időben történő tervezés. A csoportos utazás csak a visszaigazolásban foglaltak szerint érvényesíthető, és a felszálláskor a bejelentés visszaigazolását az autóbusz-vezetőnek be kell mutatni.

A MÁV-HÉV járatain a csoportos utazások bejelentése egy egyszerű űrlap kitöltésével történhet, amely külön-külön áll rendelkezésre a gyermekcsoportok és a múzeumokba díjmentesen utazó diákcsoportok számára. A MÁV-HÉV munkatársai előzetes regisztráció esetén segítséget nyújtanak a vonatválasztásban, átszállás nélküli utazásban, valamint információt adnak a menetjegyekről, kedvezményekről és a jegyvásárlási lehetőségekről. Az előzetes regisztrációt nem csak gyermek- és diákcsoportoknak, hanem minden csoportnak javasolják, hogy felkészülhessenek a várható nagyobb utasforgalomra.

A MÁV a napokban kampányt indított, amelyben felhívja a pedagógusok, az utazásszervezők és a szülők figyelmét az előzetes regisztráció fontosságára. A regisztrációhoz szükséges tudnivalók a www.mav.hu/csoportos oldalon találhatók. A zsúfoltság elkerülése érdekében a csoportos utazásokhoz elsősorban a keddi, szerdai és csütörtöki napokat, illetve a reggeli és délutáni csúcsidőn kívüli időszakot javasolja a közlekedési társaság.