Helyi választási bizottságok döntés előtt

Péntek éjfélig kell dönteniük a helyi választási bizottságoknak az önkormányzati és nemzetiségi választáson indulni szándékozó jelöltek nyilvántartásba vételéről, a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint a testületeknek még csaknem 300 döntést kell meghozniuk.

Az egyéni jelöltek és települési nemzetiségi önkormányzati jelöltek bejelentésének határideje hétfő délután négy óra volt. A www.valasztas.hu oldalon közzétett összesítés alapján csaknem 57 ezer jelöltet jelentettek be a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választására, továbbá 14 ezer jelöltet a települési nemzetiségi képviselők választására. Ebből mintegy 300 jelölt esetében még nem született döntés a nyilvántartásba vételről.

A választási bizottságoknak a törvény szerint négy nap áll rendelkezésükre, hogy ellenőrizzék, a jelöltek összegyűjtötték-e a szükséges számú érvényes ajánlást, és ennek alapján döntsenek a jelölt nyilvántartásba vételéről. Azok a jelöltek, akik a hétfő délutáni határidő előtt adták le ajánlásaikat, a választási bizottságok négy napon belül, azaz legkésőbb pénteken veszik nyilvántartásba.

A jelöltek bejelentése és a választási bizottságok döntései a jelöltek nyilvántartásba vételéről a választási irodák által kerülnek rögzítésre a választási informatikai rendszerben. Az adatok ezután kerülnek át a Nemzeti Választási Iroda internetes tájékoztató oldalára, a www.valasztas.hu-ra. Bár a bejelentési határidő hétfőn 16 órakor lejárt, a honlapon még frissülhetnek a nyilvántartásba vett jelöltekre vonatkozó adatok.

: (MTI)