Az osztrákok szegénységtől való félelme

Ausztriában a szegénység csökkentésére tett ígéretek ellenére a legújabb társadalmi jelentés szerint nem sikerült érdemi javulást elérni, a lakosság 15 százalékát fenyegeti a nélkülözés.

Ausztria kormányát heves bírálatok érik, mivel a frissen közzétett társadalmi jelentés alapján nem sikerült csökkenteniük a szegénységet, annak ellenére, hogy ezt vállalták. A jelentés szerint az országban a lakosság közel 15 százalékát fenyegeti a nélkülözés.

Az osztrák kormány 2021-es hivatalba lépésekor azt ígérte, hogy a szegénységet felére csökkenti, azonban a 2024-es jelentés szerint a helyzet csak romlott az elmúlt években.

Ausztriában a szegénység kockázatának kitett emberek azok, akiknek jövedelme nem éri el a mediánjövedelem 60 százalékát. Egyedül élők esetén ez havonta kevesebb mint 1400 eurót, míg egy két gyermeket nevelő, kétszülős háztartás esetében havi 2900 eurót jelent.

Az elszegényedés veszélye körülbelül 1,3 millió embert érint, ami a lakosság közel 15 százalékát jelenti. Különösen az időskorú nők vannak kitéve a nélkülözésnek, szinte minden negyedik 65 év feletti nő érintett.

A szegénység kockázata relatív mérték, és azokat is hátrányos helyzetűnek tekintik, akik nem engedhetik meg maguknak az évi 1300 eurós váratlan kiadásokat, mint például egy autóvásárlást vagy egy nyaralást. Ez a lakosság körülbelül két százalékát, vagyis mintegy 200 ezer embert érint.

A kormányt érő bírálatok között szerepel, hogy nem igazították a minimálbért a szegénységi küszöbhöz és késlekednek például a bérlakásépítésekkel. Johannes Rauch szociális és egészségügyi miniszter szerint azonban Ausztria számos válságon ment keresztül, mint a koronavírus-járvány, az energiaválság, az infláció, a magas lakhatási költségek és az ukrajnai háború miatti menekültáradat, de hangsúlyozta, hogy sikerült stabilizálni a helyzetet. A miniszter szerint strukturális intézkedésekre van szükség, amelyek figyelembe veszik a gyermekbiztonságot és újra válságállóvá teszik a szociális segélyezési rendszert.