Szatmáry László választási törvénysértése

Az MSZP szerint a Kúria döntése értelmében Szatmáry László, a XVI. kerületi fideszes önkormányzati képviselő megsértette a választási eljárásról szóló törvényt, amikor egy budapesti óvodában kampánytevékenységet folytatott.

A Magyar Szocialista Párt közleménye alapján a Kúria kimondta, hogy Szatmáry László törvénysértést követett el, amikor egy óvodai nyílt napon részt vett és kampányolt. Csizmazia Ferenc, a kerület közös ellenzéki polgármesterjelöltje szerint Szatmáry az óvoda aulájában fogadta a szülőket és beszédet is tartott nekik, míg párttársai az intézmény kerítése mellett aláírásokat gyűjtöttek és szóváltásba keveredtek a szülőkkel.

A Szabad Európa cikke szerint Szatmáry László az eseményen az óvoda felújításáról és a helyi önkormányzat tevékenységéről beszélt. Egy szóváltás során, amikor egy szülő megkérdőjelezte az aktivisták jelenlétét, a válasz gyurcsányozás volt, és az ellenzéki politikával kapcsolatos negatív következményekre utaltak.

Döbrentey Dániel, a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője szerint az óvodában történtek egyértelműen jogszabálysértést jelentenek. A jogszabályok értelmében az óvodákban és iskolákban gyermekfelügyeleti időben tilos a pártpolitikai tevékenység.

A Kúria végzése szerint Szatmáry László azzal, hogy 2024. április 22-én az óvodai nyílt napon kampánytevékenységet folytatott, megsértette a választási eljárásról szóló törvény alapelveit.