Új magyar érettségi rendszer: próbálja ki a mintafeladatokat!

Idén először kerül bevezetésre az új magyar érettségi rendszer, amely számos újdonságot tartalmaz, többek között egy tárgyi ismereteket felmérő feladatlapot is.

Az idei érettségi változásairól Keisz Ágoston magyartanár nyilatkozott egy interjúban, ahol kitért arra, hogy Herczeg Ferencet kiemelt szerzőként emelték be a szóbeli tételek közé, és hogy az írásbeli tesztben egy új, 20 pontot érő irodalmi lexikális tudást felmérő rész is megjelenik. A teljes teszt 100 pontot ér.

A mintafeladatlap az Oktatási Hivatal honlapján érhető el, ahol a tanárok és diákok egyaránt megtekinthetik, hogy mire számíthatnak a vizsgán.

A mintafeladatok között szerepelnek olyan feladatok, amelyek az irodalom ősi formáiból ismert alakok nevének megnevezését, az Ószövetséghez és az Újszövetséghez köthető fogalmak azonosítását, valamint a klasszicizmusra jellemző állítások aláhúzását kérik.

A romantika költőinek költészetről és költőszerepről való vélekedését is meg kell fogalmazni, továbbá a Szózatból származó verssorokat kell bekarikázni.

A feladatok között szerepel az is, hogy a diákoknak meg kell nevezniük bizonyos művek szereplőit, valamint el kell dönteniük, hogy adott állítások igazak vagy hamisak.

Végül, de nem utolsósorban, a diákoknak irodalmi fogalmakat kell meghatározniuk, és felismerési feladatokat is meg kell oldaniuk, mint például egy adott költő nevének és egy versének első két sorának megírása emlékezetből.

A helyes válaszokat a cikk végén található megoldásokban jelölték meg.