Orosz befolyásolási kísérlet az EP-választások előtt

A belga miniszterelnök, Alexander De Croo szerint Oroszország pénzügyi juttatásokkal próbálja befolyásolni az Európai Parlamenti képviselőket, hogy gyengítse az Ukrajnának nyújtott európai támogatást.

A belga ügyészség nyomozást indított egy brüsszeli hírszerzési művelet után, amely során felmerült, hogy Oroszország pénzzel próbálja megvesztegetni az európai parlamenti képviselőket. A belga miniszterelnök, Alexander De Croo elmondása szerint a moszkvai beavatkozás célja az volt, hogy az Európai Parlamentben több oroszbarát jelölt kerüljön megválasztásra, és erősítsék meg az orosz érdekeket támogató narratívát.

De Croo hozzátette, hogy a belga hírszerző szolgálatok megerősítették az oroszbarát interferenciahálózatok létezését, amelyek több európai országban, köztük Belgiumban és Magyarországon is aktívak.

A cseh hatóságok is hasonló jelentést adtak ki, amely szerint egy orosz hálózat igyekszik befolyásolni az EP-választások eredményét. A belga miniszterelnök szerint ez a vizsgálat is alátámasztja, hogy Oroszország európai parlamenti képviselőket keresett meg, és fizetett nekik azért, hogy az orosz érdekeket képviseljék.

A belga szövetségi ügyészség által indított nyomozás csütörtökön kezdődött, és egyelőre nem ismert, hogy kik lehetnek az érintett képviselők. De Croo nem közölhet részleteket arról, hogy kik és hány EP-képviselő ellen folyik vizsgálat, mivel ez az információ titkos.

A miniszterelnök bejelentette, hogy a következő heti brüsszeli csúcstalálkozón megvitatja az ügyet az uniós vezetőkkel, és döntés születhet arról, hogy szükség van-e az Olaf, az EU csalás elleni nyomozóegységének bevonására. Az Európai Ügyészség, valamint az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) mandátumát meg fogják vizsgálni, hogy lehetővé teszik-e az orosz fenyegetés elleni büntetőeljárást. „Ha ez nem így van, akkor ki kell szélesíteni a hatáskörüket” - szögezte le De Croo.

Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban azt állította, hogy Belgium "javarészt Oroszországnak, az orosz álláspontnak köszönhetően jelent meg a világtérképen", azonban ez az állítás hamisnak bizonyult.

Hadja Lahbib belga külügyminiszter megerősítette, hogy Belgium a közelmúltban több, kémkedéssel gyanúsított diplomatát, valamint az EU-nál akkreditált diplomatákat utasított ki.

Az Európai Parlament főbb pártfrakciói felszólították az uniós parlamentet, hogy szintén vizsgálja meg az állítólagos orosz befolyást. Múlt héten Tatjana Zdanoka orosz származású lett uniós parlamenti képviselőt 1750 eurós pénzbírsággal sújtotta az Európai Parlament, miután különböző médiumokban orosz befolyással való üzérkedéssel és kémkedéssel vádolták meg.