Az új lengyel kormány elutasítja az uniós menekültügyi paktumot

Az Európai Parlament döntése ellenére Lengyelország nem fogadja el az európai uniós menekültátirányítási mechanizmust, jelentette ki Donald Tusk lengyel kormányfő.

Donald Tusk szerint, annak ellenére, hogy az Európai Parlament (EP) szerdai szavazásán a migrációs és menekültügyi csomag többséget nyert, Lengyelország nem hajlandó részt venni az uniós menekültátirányítási mechanizmusban. Tusk a sajtóértekezleten kifejtette, hogy a lengyel képviselők szavazatai ellenére fogadták el a csomagot az EP-ben.

A kormányfő hozzátette, hogy figyelemmel kísérik a paktum végleges formáját, és hangsúlyozta, hogy Lengyelországra nem fog vonatkozni a migránsok áthelyezése, sem a be nem fogadásuk esetén esedékes fizetési kötelezettség. Tusk nem zárta ki, hogy a júniusi EP-választások után változások lehetnek a parlament politikai struktúrájában, ami újra előtérbe hozhatja a témát.

Tusk kijelentette, hogy a lengyel kormány képes lesz módszereket találni Lengyelország védelmére az átirányítási mechanizmustól, még ha a csomag az EP-ben megszavazott formában lép is életbe. A szerdai EP-szavazáson a Tusk vezette Polgári Platform (PO) képviselői, akik az Európai Néppárt (EPP) frakciójához tartoznak, ellene szavaztak a migrációs és menekültügyi csomag előírásainak. A kormánykoalíciós pártok közül a Lengyel Parasztpárt (PSL) tagjai is ellenezték a csomagot, míg az Új Baloldal tagjai és a Lengyelország 2050 egyetlen EP-képviselője a csomag egyes részeit támogatták vagy tartózkodtak a szavazástól. Az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) képviselői szintén ellenezték a csomagot.