Mészáros Lőrinc cégeinek közbeszerzése kapcsán tett feljelentés

Mészáros Lőrinc egyik vállalata által nyert közbeszerzési tender kapcsán tett feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznek Vadai Ágnes (DK), amit a legfőbb ügyész továbbított a Nemzeti Nyomozó Irodának.

Vadai Ágnes (DK) a legfőbb ügyésznek feltett kérdésében arra volt kíváncsi, hogy a Mészáros Lőrinc egyik cége által megnyert közbeszerzés valós vagy színlelt-e. Polt Péter válaszában jelezte, hogy a kérdést feljelentésként kezeli, és azt továbbította a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodájához.

Az ügy előzménye, hogy az OPTESZ OPUS Energetikai Támogató Zrt., mely Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozik, "Gépjárművek tartós bérlete és szolgáltatásai" címmel írt ki közbeszerzést. A tenderre három cég jelentkezett, de a MOL Fleet Solution Flottakezelő Kft. ajánlata 17 másodperccel a határidő után érkezett, így kizárták őket. A tenderen végül két cég maradt versenyben, és az Átlátszó szerint felmerülhet a gyanú, hogy a kiírás a másik Mészáros-cég számára készült. A nyertes cég 77 millió forinttal olcsóbb ajánlatot tett, mint a konkurens, a beszerzendő gépjárművek száma pedig 130 darab, opcionálisan további 21 darabbal.

A legfőbb ügyész szerint: „A tartalom szerinti elbírálás elvére figyelemmel, kérdését feljelentésként értékeltem, és azt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához továbbítottam.” A feljelentés érdemi elbírálásáról Polt válasza szerint „a nyomozó hatóság fog tájékoztatást nyújtani Képviselő Úrnőnek”.

Az ügy különösen pikáns, mivel a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó OPTESZ OPUS Zrt. legújabb autós tenderét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mészáros M1 Autókereskedő Kft. nyerte el, így két közbeiktatott közbeszerzési eljárás után lényegében a vállalkozó egyik zsebéből a másikba vándorolt át a pénz. A két tender értéke összesen nettó 5,4 milliárd forint volt.

Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint az aktuális tendert érintő feltételekkel kapcsolatban felmerülhet annak a gyanúja, hogy a tendert az egyik Mészáros-cég a másikra szabva írta ki. Emellett az összeférhetetlensége gyanúja is felmerült, ezért közérdekű bejelentést tettünk a Közbeszerzési Hatóságnál kérve az eset(ek) kivizsgálását.

Polt Péter korábban is értékelt már parlamenti kérdéseket feljelentésként, például a gödi akkugyár vagy az állami MTÜ-t érintő esetekben, valamint amikor Vadai Ágnes az Orbán család érdekeltségével kapcsolatos hirdetésekről érdeklődött. Az elmúlt időszakban több cikk kapcsán is indult hatósági eljárás: legutóbb a Közbeszerzési Hatóság kezdeményezett 15 jogorvoslati eljárást cikk nyomán, előtte pedig a NAV indított nyomozást költségvetési csalás bűntette miatt.