A Bitcoin Árfolyamának Lendületes Emelkedése

Erőteljesen indult a hét a bitcoin piacán, ahol a legértékesebb kriptoeszköz árfolyama jelentős emelkedést mutat, és a kisebb coinok árfolyama is növekedésnek indult. A bitcoin árfolyama 3,8 százalékos pluszban van, ami azt jelenti, hogy idén már több mint 70 százalékot emelkedett. A technikai elemzés szerint az árfolyam egy beszűkülő háromszögből tört ki felfelé, és átlépte a 71 500 forintos ellenállási szintet.

Az ethereum árfolyama is 4,6 százalékkal nőtt, és hasonló mértékű emelkedést figyelhettünk meg a kisebb kapitalizációjú kriptoeszközöknél is.

Az elmúlt napokban több pozitív hír érkezett, amelyek hozzájárulhattak a kriptopiac fellendüléséhez. Az Egyesült Államokban jegyzett spot bitcoin ETF-ek nettó áramlásai növekedtek, a Farside adatai alapján április 5-én több mint 200 millió dolláros nettó beáramlást regisztráltak, a hét összesített értéke pedig 570 millió dollár körül alakult.

Egy másik pozitív fejlemény, hogy a Genesis nevű csődbe ment kriptohitelező cég befejezte a Grayscale Bitcoin Trustban (GBTC) lévő több milliárd dollár értékű részvénycsomagjának értékesítését.

A BlackRock, amely a világ legnagyobb globális vagyonkezelője és egyben ETF-üzemeltető is, bejelentette, hogy több jelentős amerikai bankot vett fel "engedélyezett résztvevőnek". Az engedélyezett résztvevők olyan szervezetek, amelyek jogosultak tőzsdén kereskedett alapok (ETF) befektetési jegyeinek létrehozására és visszaváltására, ezáltal segítve az ETF értékének a mögöttes eszköz árához való közelítését.

Az amerikai részvények drágasága azonban aggodalomra ad okot, hiszen rég voltak ilyen magas értékelésűek, mint most. Az S&P 500-as részvényindex több mint 9 százalékkal emelkedett az év eddigi részében, és 2019 óta a legerősebb első negyedéves teljesítményét nyújtotta. A várt nyereséggel számolva az index átlagos árfolyam/nyereség (P/E) hányadosa jelenleg 20,7, ami magasnak számít. A befektetők a hamarosan induló amerikai gyorsjelentési szezonban a cégek gazdasággal és inflációval kapcsolatos várakozásaira is figyelnek majd, amelyek befolyásolhatják a piacok további alakulását.

A makacs infláció jelei csökkentették a Federal Reserve kamatcsökkentési várakozásait, és a befektetők most mintegy 70 bázispontos kamatcsökkentést várnak idén, szemben a januárban kalkulált 150 bázispontos csökkentéssel. A gyengébb árbevételi adatok a gazdaság erejének megroppanását jelezhetik, ami erősítheti a Fed monetáris politikájának enyhítését.

A tőzsdék számára a talaj ingoványossá vált, és mindenki azt figyeli, hogy mikor indul meg egy komolyabb korrekció a piacon. Egy 10 százalékos áresés a több évig tartó emelkedő trendekben megszokott korrekciónak lenne tekinthető. Az európai piacokon az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése is izgalmakat hozhat, bár a piac nem vár csökkentést, és az EKB óvatossága miatt ennek esélye alacsony.