A macskacovid megjelenése és terjedése Cipruson

Cipruson felütötte a fejét egy új Covid mutáció, amely a macskák körében okoz fertőző hashártyagyulladást, a Deutsche Welle videója szerint. A betegség első tünetei között szerepel a láz és az étvágytalanság, a fertőzött macskák még a jutalomfalatokat sem fogadják el. Egy állatvédő aktivista, akinek macskája a betegség következtében elpusztult, felkérte a ciprusi államot, hogy bocsássák az állatok rendelkezésére a fel nem használt Covid-gyógyszereket, de a kérésüket Ciprus elutasította. Jelenleg még nem áll rendelkezésre macskáknak kifejlesztett vakcina.

A betegség rohamosan terjed Cipruson, és az állatorvosok szerint általában körülbelül öt hét telik el a diagnózis felállítása és az állat halála között, és Európában jelenleg nincs mód a kezelésre. A fertőzött macskák legyengülnek, szőrzetük tompa fényűvé, durvává válik, a nyálkahártyák sárgásan elszíneződnek.

Cipruson körülbelül 1 millió és 1,2 millió közötti macska él, ami miatt a szigetet gyakran emlegetik a macskák szigeteként is. Nemrégiben az Egyesült Királyságban is észleltek macskacovidos eseteket.

A ciprusi esetek kapcsán fontos megjegyezni, hogy ez a Covid mutáció nem terjed át emberre, így az emberek számára jelenleg a madárinfluenza jelenti a nagyobb veszélyt. Azonban a betegség macskáról macskára terjed, és az ember is továbbadhatja, például ha a macskák hozzádörgölőznek cipőhöz, nadrághoz vagy táskához. A kórokozó általában az emésztőrendszeren keresztül a széklettel ürül ki, és bármi, ami ezzel érintkezik, fertőzővé válhat. A szakértők azt tanácsolják, hogy lehetőleg senki ne simogasson kóbor macskákat.

A videót a Deutsche Welle és a Telex együttműködésében készítették.