Pócs János a magyar és román gazdasági adatokról beszélt

A Jászsági Térségi Televízió Képviselő Infó című műsorában Pócs János, a Jászság fideszes parlamenti képviselője, a magyar és román gazdasági adatokat hasonlította össze.

A műsorvezető, Erdei Gábor, a "Gyors kérdések, gyors válaszok" részben arról kérdezte Pócsot, hogy a román gazdasági adatok már jobban néznek ki-e, mint a kétharmados Magyarországé. Pócs János, aki korábban magát Orbán Viktor és Lázár János után a harmadik legnagyobb szakértőnek nevezte, válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy Romániában több gazdasági mutató, mint például a GDP, az infláció, az államháztartási hiány, a nyugdíjak és a munkabéremelések, "körülbelül, nagyon sok esetben duplája, mint Magyarország" .

Az Eurostat adatai szerint a 2023-as év volt az első, amikor a romániai bérek vásárlőerőparitáson (PPS) számolva beelőzték Magyarországot. A gyerekek után járó adókedvezmény összege Magyarországon évek óta nem változik, így a nettó bérekre gyakorolt hatása csökken, és a romániai fizetések a gyerekes háztartásokban is megelőzték a magyarországiakat .

Pócs a beszélgetés során említést tett arról is, hogy Ausztriában és Németországban a covid alatt teherautókra dobálták az elhunytakat és tömegsírba helyezték őket, bár ezt az állítást nem támasztotta alá konkrét adatokkal. Orbán Viktor korábban Ausztriát példaként említette a járvány alatt, de az ígért összehasonlító elemzés, amely a magyarországi és az osztrák halálozási adatokat hasonlította volna össze, soha nem került nyilvánosságra. Magyarországon a KSH hivatalos adatai szerint 2020 és 2022 között 41 504-en hunytak el covidban, ami lakosságarányosan rossz adatnak számít .

A képviselő kritikusan nyilatkozott a gazdasági szakértőkről is, mondván, hogy olyanok, mint amikor a juhászhoz kimentek a birkákat számolni, és beleszámolták a pulikutyát is. Pócs, aki dinnyetermelő, víz- és gázszerelő végzettséggel rendelkezik, korábban a forintgyengülést is megmagyarázta .

A műsorban szó esett arról is, hogy ha Magyarországon európai bérek lennének, akkor a nagy beruházó cégek nem jönnének az országba. Pócs szerint az egyetemi professzorok többsége nem alkalmas ilyen komplex gondolkodásra .

A következő adás júniusban lesz, addig is a sorozat egy korábbi részére hívta fel a figyelmet a műsor .