Japán kiterjeszti a bálnavadászatot a közönséges barázdásbálnákra

Japán bejelentette, hogy a közönséges barázdásbálnák is bekerülnek a kereskedelmi célú bálnavadászat által fogható állatok közé, ami aggodalmat váltott ki a környezetvédelmi szervezetek körében. A közönséges barázdásbálna a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján sebezhetőként szerepel.

A japán kormány 2021. május 9-én hozta nyilvánosságra, hogy az ország kizárólagos gazdasági övezetében engedélyezik a közönséges barázdásbálnák vadászatát. Korábban Japánban a csukabálnák, Bryde-bálnák és tőkebálnák voltak azok a fajok, amelyekre legálisan lehetett vadászni.

A közönséges barázdásbálna, amely akár 25 méter hosszúra is megnőhet, a Föld második legnagyobb állata a kék bálna után. A faj a világ minden óceánjában megtalálható, és egyedei akár 90 évig is élhetnek. Az ipari bálnavadászat jelentős csapást mért a populációjukra, de a védelmi intézkedéseknek köszönhetően az egyedszám az 1970-es évek óta megduplázódott, ennek ellenére a faj továbbra is védelemre szorul.

Clare Perry, az Environmental Investigation Agency (EIA) tanácsadója szerint a japán kormány döntése megdöbbentő visszalépés. Perry szerint ez az intézkedés a bálnahús iránti alacsony fogyasztói keresletet próbálja ösztönözni Japánban, és igazolni az adófizetők pénzén épített új bálnavadász hajó hasznosságát. Hozzátette, hogy a barázdásbálnák fontos szerepet töltenek be a szén-dioxid megkötésében, és ezért teljes körű védelmet érdemelnének.

Japán 2019 júniusában újraindította a kereskedelmi célú bálnavadászatot, miután kilépett a Nemzetközi Bálnavadászati Bizottságból (IWC), amely a bálnavadászatot szabályozó kormányközi testület. Az IWC 1982-es moratóriuma óta tiltja a kereskedelmi célú bálnavadászatot, de engedélyezte a bálnák leölését tudományos kutatásra és az őslakosok önellátására. Az 1986-ban életbe lépett megállapodást több mint 80 nemzet írta alá, de több ország, köztük Norvégia, Dánia Grönland révén, Oroszország, Izland és Japán tudományos céloknak álcázva folytatja a bálnavadászatot.