Újra megrendezik a Magyar Filmszemlét Budapesten

Jövő februárban Budapest ismét megrendezi a nagy presztízsű és hosszú múltra visszatekintő Magyar Filmszemlét, amelyet sok év kihagyás után élesztenek újra - jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

A főpolgármester A város kultúrája – a kultúra városa című konferencián számolt be arról, hogy a hosszú szünet után a negyvennegyedik Filmszemle helyszíne a Corvin mozi lesz. Karácsony Gergely a HVG Fülke podcastjában beszélt arról, hogy a Fővárosi Önkormányzat támogatni kívánja az állami finanszírozástól független filmes szcénát, és ennek keretében tervezik a Filmszemle újraindítását, valamint egy nemzetközi filmfesztivál létrehozását Budapesten. A Budapest Film, amely az artmozi-hálózatot működteti, lehet az esemény megvalósításának a kulcsszereplője.

A főpolgármester kiemelte, hogy a Titanic filmfesztivál óta nem volt nemzetközi filmes seregszemle a magyar fővárosban. A Magyar Filmszemle korábban fél évszázadon át volt a magyar filmművészet, filmipar és filmkultúra ünnepe, ahol a nézők megismerkedhettek a legújabb hazai filmtermésekkel. Az esemény 1983-ban költözött Budapestre, és egészen 2012-ig minden év februárjában rendezték meg, a Berlinale előtt. Azonban 2012-ben már csak "fapados" filmszemlét tudtak tartani, verseny és díjak nélkül, mivel a rendezvény nem kapott állami támogatást, és 2013-ban már nem is került megrendezésre.