Franciaország milliárdosai dominálnak a világ gazdaglistáján

A Forbes legfrissebb rangsora szerint Franciaország adja a világ leggazdagabb emberét, és az országban 53 milliárdos él. A legvagyonosabb férfi és nő is francia állampolgár.

Franciaországban 2024-ben tíz új milliárdos került fel a Forbes listájára, akik többségében örökösök, így a francia milliárdosok száma 53-ra nőtt. A magazin adatai alapján Bernard Arnault, az LVMH luxuscég-csoport alapítója és tulajdonosa 215 milliárd euróval a világ leggazdagabb embere címét viseli.

Francoise Bettencourt Meyers, a L'Oréal örököse 91,8 milliárd euróval a világ leggazdagabb nője, ezzel Franciaországban a második helyet foglalja el, megelőzve a Chanel tulajdonosait, Alain és Gérard Wertheimert (34-34 milliárd euró), valamint Francois Pinault-t, a Kering alapítóját és családját (29,2 milliárd euró).

A Forbes rangsorában Bernard Arnault mögött Jeff Bezos, az Amazon vezetője (194 milliárd dollár) következik, míg Elon Musk, a Tesla tulajdonosa a Bloomberg Billionaires Index szerint a negyedik helyre csúszott vissza, 180,6 milliárd dolláros vagyonával. Mark Zuckerberg, a Meta Platforms vezetője, a legfrissebb adatok szerint feljebb került a világ leggazdagabb embereinek listáján, megelőzve Elon Muskot, és 186,9 milliárd dolláros vagyonával a világ harmadik leggazdagabb embere lett.

Az új milliárdosok között szerepelnek Olivier Dassault gyermekei, Helena és Rémi Dassault, valamint özvegye, Natacha Nikolajevic, akik 2,5 milliárd dolláros vagyonukkal a 36., 37. és 38. helyen állnak. Továbbá Daniel és Bris Rocher, az Yves Rocher kozmetikai birodalom örökösei, és Christian Louboutin luxuscipő- és táskatervező is bekerültek a listára.

Zuckerberg vagyona idén jelentős mértékben, 58,9 milliárd dollárral bővült, míg Muské 48,4 milliárd dollárral csökkent. Ez szoros összefüggésben áll azzal, hogy a Meta Platforms árfolyama 49 százalékkal emelkedett idén, míg a Tesla jegyzése 33,6 százalékot esett. Ez az első alkalom, hogy Zuckerberg a Bloomberg rangsorában az első háromba került 2020. november 16. óta. Jelenleg Bernard Arnault és Jeff Bezos állnak a Bloomberg vagyoni rangsorának első két helyén 223,4 milliárd, illetve 207,3 milliárd dolláros vagyonnal.