Hősnek ünneplik: telefonon mentette meg Bálint a három hónapos kisbaba életét

Az interneten hősként ünneplik azt a mentésirányítót, aki telefonon keresztül nyújtott életmentő segítséget egy három hónapos kisbabának.

Egy szegedi mentőszolgálati központban dolgozó Berényi Bálint mentésirányító fogadta azt a hívást, amelyben egy édesanya jelentette, hogy három hónapos babája nem kap levegőt. A gyermek életét végül sikerült megmenteni Bálint gyors és hatékony beavatkozásának köszönhetően.

Az eset során az édesanya rendkívül higgadtan követte a mentésirányító utasításait, amelyek között szerepelt a baba kemény alapra fektetése, a légzés ellenőrzése és a mesterséges lélegeztetés megkezdése. Bálint eközben riasztotta a mentőegységeket, beleértve egy helikoptert is. A magyar mentők, rendőrök és lánglovagok nem először vizsgáztak már jelesre telefonos életmentésben, ami sokkal nehezebb, mintha személyesen ők végeznék el az életmentő beavatkozásokat.

Bálint, aki nemcsak a központban dolgozik, hanem vonulós mentőként is, elmondta a Blikknek, hogy minden beteg egyformán fontos számára, de egy kisgyermek esetében mégis nagyobb az aggodalom. A telefonos segítségnyújtás során nehezebb a helyzet felmérése, ezért speciális protokollokat kell követniük. A mentőtiszt és az édesanya mestermunkát végeztek, hiszen a higgadt, szakszerű, távolról elvégzett, irányított beavatkozás valóban életet mentett.

A sikeres mentés során a kisbaba édesanyja kiválóan kommunikált a mentőszolgálattal, és pontosan követte a kapott utasításokat. Bálint elismeri, hogy ha saját gyermekéről lenne szó, ő is izgatott lenne, de szerencsére az édesanya higgadtsága nagyban hozzájárult a gyors beavatkozáshoz. Az édesanya a diszpécserek utasításait követve jelesre vizsgázott, életet jelentett a munkája.

A mentőegységek néhány perc alatt a helyszínre értek, és Bálint hangsúlyozza, hogy a sikerhez mindenki hozzájárult: a kollégák és az édesanya is. A mentésirányító szerint nem ő érdemli a hős címet, mivel csupán a munkáját végezte, és a helyzet megoldása csapatmunka volt.

Bálint tudja, hogy a kisbaba már jól van, de mint mentős, nem követheti végig a betegek sorsát, és ezt ő helyénvalónak is tartja. Elmondása szerint a mentőszolgálatnak mindig a legmagasabb szinten kell működnie, és a protokollok éppen ezért léteznek, hogy minden helyzetben tudják, mit kell tenni. A mentőtiszt és az édesanya által véghezvitt mestermunka lehetővé tette, hogy a kisbaba újra levegőt vegyen, és így megadta neki a lehetőséget, hogy élni tudjon.