Franciaországban a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget – jelentette be Gabriel Attal francia miniszterelnök vasárnap este.

A terrorkészültséget azután emelték meg, hogy pénteken Oroszországban fegyveresek rohantak le egy moszkvai koncerttermet és nyitottak tüzet az ottlévő civilekre. A támadásban 137-en meghaltak és 182-en megsebesültek. Az utóbbi évtized legnagyobb moszkvai terrortámadását magára vállalta az Iszlám Állam.

Tekintettel arra, hogy az Iszlám Állam vállalta a felelősséget a támadásért, és a fenyegetésekre, amelyek hazánkat sújtják, úgy döntöttünk, hogy a legmagasabb szintre emeljük a Vigipirate biztonsági készültséget: a merényletveszélyi riasztásra

– írta a kormányfő az X közösségi oldalon. A bejelentés előtt ülésezett a védelmi tanács, amelyet a francia elnöki hivatalban hívott össze Emmanuel Macron államfő.

A miniszterelnöki hivatal az AFP hírügynökséget arról tájékoztatta, hogy az Iszlám Állam megfenyegette Franciaországot, és a közelmúltban európai országokban, egyebek mellett Franciaországban és Németországban meghiúsított több merényletterv mögött is a dzsihadista szervezet áll.

A biztonsági készültséget januárban csökkentették másodfokúra a legmagasabb szintről. A másodfokú készültséget azután hirdette ki a kormány, hogy tavaly október 13-án egy dzsihadista megölte volt tanárát az észak-franciaországi Arras egyik gimnáziumában.

A legmagasabb biztonsági készültséget általában akkor vezeti be határozott időre a kormány, amikor közvetlen a merényletveszély, vagy már megtörtént a támadás.

A rendkívüli terrorkészültség a kulcsfontosságú infrastruktúrák, közintézmények és nagyobb események fokozott védelmét, valamint a lakosság figyelmeztetését, tájékoztatását jelenti — írta meg a Telex.

Kiemelt fotó: Facebook