Egy euróért kínálnak házat Saint-Amand-Montrond-ban

Mindössze egy euróért lehet megvásárolni egy felújítandó ingatlant Saint-Amand-Montrond francia kisvárosában, ahol a népesség csökkenésének megállítása és a közösségi élet fellendítése a cél.

A franciaországi Saint-Amand-Montrond városában eladásra kínálnak egy 75 négyzetméteres, kétszintes házat, mindössze 1 euróért. Az ingatlan két hálószobával, fürdőszobával, udvarral és garázzsal rendelkezik, de jelentős felújításra szorul, mivel már 12 éve áll üresen. A felújítási költségek akár az 50 millió forintnak megfelelő összeget is elérhetik.

A város azokat a jelentkezőket várja, akik hosszú távon terveznek a településen élni és hajlandóak az ingatlan felújításába fektetni. A program célja, hogy csökkenjen az üresen álló lakások száma és újraéledjen a városközpont.

A pályázati időszak április 1-jén kezdődött és június 15-ig tart. A jelentkezőknek részletes felújítási és finanszírozási terveket kell benyújtaniuk, és bár nem kötelező, de ajánlott egy motivációs levelet is csatolni.

A program szigorú feltételeket támaszt: csak azok a jelentkezők lesznek elfogadva, akik az ingatlant elsődleges otthonként használják majd, és legalább 10 évig ott élnek. Az új tulajdonosoktól azt is elvárják, hogy aktívan részt vegyenek a közösségi életben.

Az ingatlan megtekintése május 15-től lehetséges, az új tulajdonos kiválasztása szeptemberre várható, az adásvételi szerződést pedig 2025 januárjában írják alá. A felújításnak öt hónapon belül kell elkezdődnie és legkésőbb 2028 júliusáig kell befejeződnie.

Ez a kezdeményezés nem új a város számára; először 2021-ben indítottak hasonló programot, amelyre több mint kilencven jelentkező érkezett.

Franciaország gazdasági helyzete vegyes képet mutat, a magánszektor termelési szintje áprilisban változatlan maradt, ami stabilizálódást jelez a második negyedév elején. A szolgáltatási szektorban 2023 májusa óta először nőtt az aktivitás, míg a feldolgozóipari termelés gyorsuló ütemben csökkent. Az inflációs nyomás erősödött, a ráfordítási költségek és a termelői árak üteme öt-, illetve háromhavi csúcsra gyorsult.

A HCOB Flash France Composite BMI Output Index 2023 májusa óta a legmagasabb értéket mutatta, a márciusi 48,3-ról 49,9-re emelkedett, ami a lakossági fogyasztás élénkülésére utalhat. Az új vállalkozások alapításának száma tovább csökkent, de egy éve a leggyengébb mértékben, az export pedig élesebb negatív hatást gyakorolt a teljes értékesítésre. A magánszektorban a foglalkoztatás 2023 júliusa óta a legnagyobb mértékben emelkedett.

Ezek az adatok fontosak lehetnek a Saint-Amand-Montrond városában ingatlant vásárlók számára, hiszen a gazdasági helyzet közvetlenül befolyásolhatja a felújítási költségeket és a városban való élet kilátásait.