Hatalmas hadgyakorlat a Fülöp-szigeteken

Mintegy 16 ezer Fülöp-szigeteki és amerikai katona kezdett közös hadgyakorlatot hétfőn, amelyben először vesz részt francia katonai személyzet is. A délkelet-ázsiai szigetcsoport északi és nyugati részén zajló Balikatan gyakorlat a Dél-kínai-tenger és Tajvan területeinek közelében kerül megrendezésre.

A május 10-ig tartó manőverekben mintegy 11 ezer amerikai és ötezer Fülöp-szigeteki katona vesz részt, valamint ausztrál és francia katonák is csatlakoznak hozzájuk. Az Egyesült Államok az ázsiai-csendes-óceáni térségben erősíti szövetségeit, válaszul Kína növekvő befolyására, és a Fülöp-szigetek kulcsfontosságú partner lehet egy esetleges konfliktusban.

A Fülöp-szigeteki kormány egy 36 milliárd dolláros fejlesztési tervet is tervez, amely a tengeralattjárós képességeik növelését célozza meg. A Fülöp-szigeteki haderő X csatornája videót osztott meg a Balikatanról, amelynek kezdetét az Egyesült Államok tengerészgyalogosának, Cameron Hermanet őrmesternek a szavai kísérik.

Franciaország, amely korábban csak megfigyelőként vett részt a gyakorlatokon, most először aktívan bevonódik, a Vendémiaire fregatt bevetésével, amely Új-Kaledóniában állomásozik. Az elmúlt évek feszültségei között az Egyesült Államok igyekszik megerősíteni távol-keleti jelenlétét és katonai szövetségeket kiépíteni, hogy ellensúlyozza Kína terjeszkedését.