Izrael és a Nemzetközi Bíróság csörtéje folytatódik

Az ENSZ Nemzetközi Bírósága tárgyalásokat folytat csütörtökön és pénteken, hogy megvitassák a Dél-Afrika által Izrael ellen benyújtott új sürgősségi intézkedéseket, amelyek Izrael rafahi műveleteivel kapcsolatosak.

A The Times of Israel beszámolója szerint a tárgyalások célja a Dél-Afrika által kért sürgősségi intézkedések megvitatása, amelyeket a rafahi műveletek miatt kezdeményeztek. Dél-Afrika korábban népírtással vádolta meg Izraelt.

Izrael álláspontja szerint tevékenységei összhangban állnak a nemzetközi joggal, különösen a Gázai övezetben végrehajtott műveletek tekintetében. Az ország élesen bírálta Dél-Afrikát, és azt állította, hogy az afrikai állam "a Hamász jogi karjaként" működik, miközben a népirtási vádat alaptalannak minősítette.

A Nemzetközi Bíróság januárban már elutasított egy ideiglenes végzést, amely a konfliktus leállítását célozta volna, és a népírtással kapcsolatban sem hozott döntést. A Bíróság híresen lassan hoz meg ilyen döntéseket, így az elkövetkező években valószínűleg nem is fognak döntést hozni ebben az ügyben.

Bár a Nemzetközi Bíróság döntései elméletileg minden tagállam számára kötelező érvényűek, a csúcsszervezetnek nincs eszköze ezek betartatására.

Az ENSZ információi alapján közel 25 ezer halottat azonosítottak a Gáza övezetben, további 10 ezer áldozatot viszont még nem. Az Izrael és a Hamász között hét hónapja tartó háborúban így több, mint 35 ezer ember halálát állapították meg, előzőleg Tel-Aviv megkérdőjelezte az adatok pontosságát – írta a Reuters. Az eddig azonosított áldozatok között 7797 gyermek, 4959 nő, 1924 idős és 10006 férfi van. Izrael azt mondja, ez a módszer biztosan hamis statisztikákhoz vezet, mert az illetékesek nem tudják ellenőrizni a számokat a folyamatos harcok miatt. Az ENSZ ugyanakkor azt tapasztalta az elmúlt években, hogy a minisztérium által közölt adatok nagyjából pontos adatokat közölnek.