Lettország támogatja Ukrajnát lőszerbeszerzéssel és drónokkal

Lettország 10 millió euróval járul hozzá a cseh lőszerbeszerzési kezdeményezéshez, amelynek célja 800 ezer tüzérségi lövedék beszerzése Ukrajna számára. A balti állam ezenkívül ezer drónt is átad a kijevi vezetésnek júniusban.

Az ukrán hírszerzés főnöke, Kirilo Budanov szerint Harkiv megyében stabilizálódott a harci helyzet, az ukrán erők visszaszorítják az ellenséget, és Szumi megyében még nem észlelték az orosz hadsereg aktivizálódását. Budanov hangsúlyozta, hogy a harkivi régióban az orosz határ mentén zajló katonai művelet még tart, de az ellenség nem ért el jelentős sikereket. A helyzet feszült, de a tendencia a stabilizáció felé mutat. Az orosz erőket megállították, és az ukrán csapatok visszaszorítják őket. Szumi megyében az oroszok kis csoportokat állomásoztatnak a határ menti térségben, de még nem kezdték meg a tervezett műveletet.

Budanov szerint a harkivi régióban az orosz hadsereg támadó erői nem elegendőek egy előrenyomuláshoz, de figyelmeztetett, hogy az oroszok még nem vetették be összes erejüket. Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára, Olekszandr Litvinenko szerint az orosz hadsereg mintegy 50 ezer katonát összpontosított a harkivi régió határán, de Harkiv városa ellen valószínűleg nem indítanak újabb támadást.

Az ukrán vezérkar közölte, hogy Harkiv megyében folyamatosan dolgoznak az erődítmények és aknák telepítésén, hogy növeljék a térséget védő ukrán katonák túlélőképességét. 2024-ben több tízezer aknát telepítettek a harkivi régióban.

Harkiv megye kormányzója, Oleh Szinyehubov a Telegramon keresztül tájékoztatott arról, hogy az orosz támadások következtében két helyi lakos vesztette életét Vovcsanszk városban és egy közeli faluban. Továbbá több orosz csapás ért lakóépületeket Harkiv központjában, ahol a belügyminisztérium adatai szerint legalább 16 ember sebesült meg, köztük három gyerek. A légierő szerint orosz irányított légibombákkal indítottak támadást a harkivi régióra.